Kezdődik a sokkterápia: kifizettetik az orvosi kezelést (frissítve)

Behajtanák az egészségügyi ellátás árát azokon, akiknek nincs rendben a társadalombiztosításuk - tudta meg a Népszava. Mintegy 400 ezer embert érint a döntés. A NEAK cáfolja az információt.
Domokos László, 2018. október 22. hétfő, 11:19
Fotó: Napi.hu

Nagyot drágulhat az orvosi ellátás azok számára, akiknek nincs társadalombiztosításuk (tb). Egy új jogszabály-javaslattal ugyanis a kormányzat az elmaradt járulék helyett a kezelés díját szedné be azoktól, akiknek rendezetlen volt a biztosítási jogviszonyuk, amikor orvoshoz fordultak - számolt be a napilap.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint pillanatnyilag 400 ezer embernek nincs biztosítása, és minden huszadik beteg társadalombiztosítási azonosító jelének (taj-szám) ellenőrzésekor "villan fel a piros lámpa." Az, aki most orvoshoz fordul és a taj-számának ellenőrzéskor kiderül, hogy rendezetlen a jogviszonya, az megkapja ugyan az ellátást, de figyelmeztetik, hogy rendezze státuszát.

Cáfol a NEK
Hétfőn délután a NEAK közleményében hangsúlyozta, hogy nem kell fizetniük a rendezetlen jogviszonnyal rendelkezőknek az ellátásért. Az alapkezelő azok esetében javasol változtatást, akik a Magyarországon kiadott EU-kártya terhére rosszhiszeműen és jogalap nélkül veszik igénybe külföldön az ellátást.

A "piros lámpás" ellátottakról az egészségbiztosító havonta készít jelentést az adóhivatalnak, amely igyekszik az elmaradt járulék fizetésre kötelezni az érintetteket.

A Népszava birtokába került salátatörvény-tervezet jelentősen szigorítana azon a szabályon, amely most legfeljebb öt évre visszamenőleg engedi behajtani az elmaradt egészségbiztosítási járulékot. A tervezett módosításban az áll: "Aki egészségügyi szolgáltatást jogalap nélkül vett igénybe, az az egészségbiztosító tudomására jutásától öt éven belül kötelezhető annak megtérítésére."

A tét nem kicsi: egy átlagos eset kórházi ellátásért 195 ezer forintot fizet az egészségbiztosító, de például a szívinfarktus kezelése 375 ezer forinttól indul.

Ha ezt a szabályt a jogalkotók jóváhagyják, amellett, hogy sok ember kerülhet lelhetetlen helyzetbe, végérvényesen fölbomlik a szolidaritás elvű társadalombiztosítási rendszer - véli Karátsonyi Annamária közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi docense. Továbbá a legrászorultabbak, akiknek nem lesz biztosításuk és vélhetően pénzük se, vagy teljesen kiszorulnak a közellátásból, vagy ha mégis ellátják őket, akkor az intézmények behajthatatlan kintlévőségeit duzzasztják.

Fotó forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.22 13:56

@Regina01, alias Hedviga, alias Isabella: látom, ma is sikerült alaposan betintáznia a kannásborából... mi a mai (visszamenőleges) befektetési tippje, tőzsdeguru asszony?

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.10.22 12:58

Még szerencse hogy az ingyenbuszt és az ingyenbelépőt a felcsúti meccsekre nem kell visszafizetni :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.10.22 12:51

"Ha ezt a szabályt a jogalkotók jóváhagyják, amellett, hogy sok ember kerülhet lelhetetlen helyzetbe, végérvényesen fölbomlik a szolidaritás elvű társadalombiztosítási rendszer - véli Karátsonyi Annamária közgazdász,"

Szóval, ha rászorítják azokat, akik eddig semmit sem adtak a közösbe, csak kivennének belőle, hogy ők is minimálisan járuljanak hozzá a közöshöz akkor megszűnik a szolidaritás???
Nem inkább erősíti azt? Már megint egy idióta...

Kurcsány kormány egyetlen értelmes lépése volt hogy bevezette a mindenki számára kötelező minimál eü hozzájárulást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Regina01, 2018.10.22 12:14

Én már azt is aljas dolognak tartom, hogy olyan emberekkel is fizettetnek társadalombiztosítási járulékot, akiknek semmiféle jövedelmük nincs és képtelenek a munkára... Ezáltal a családtagjaikat verik nagy költségekbe, vagy pedig magát a szerencsétlen személyt teszik még szerencsétlenebbé azáltal, hogy nem elég a saját baja, még az adóhatóság is veri a botját rajta... Komolyan mondom, ebből az országból legjobb menekülni, nem még több gyereket szülni ide.... adjon bármilyen családi kedvezményt a kormány....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html