Idén az első nyolc hónapban bruttó 121,3 milliárd forint folyt be útdíjból az államkasszába, ami megfelel a költségvetés bevételi elvárásainak - írta a Magyar idők a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) adatai alapján.

Január 1-je és augusztus 31-e között összesen 8,7 millió e-matricát értékesítettek, az ebből származó bevétel elérte a bruttó 45,4 milliárd forintot. Az országos éves e-matricából 289 ezer fogyott, 27 százalékkal több, mint 2014-ben. Havi matricából ugyanakkor 21 százalékkal kevesebbet, összesen 1,28 milliót adtak el. A vásárlási szokások átrendeződésében szerepet játszott a megyei e-matrica bevezetése, amelyből csaknem 1,3 milliót értékesítettek - közölte a NÚSZ. A tíznapos matricából több mint 5,7 milliót vettek az autósok az első nyolc hónapban, nagyjából ugyanannyit, mint a tavalyi év azonos időszakában. A legtöbb, 722 ezer megyei e-matrica Pest megyében fogyott, a második legtöbb, 147 ezer Fejér megyében, ezt követi 70 ezer matricával Győr-Moson-Sopron megye - írta a lap.

A bliccelők aránya kissé nőtt: 2014 júliusában 2,3, 2015 júliusában 3,1 százalék. A januártól az e-matricás díjfizetési rendszerbe bevont M0 díjköteles szakaszain 8 hónap alatt mindössze 2200 pótdíjas eset keletkezett, ami a fővárosi körgyűrű forgalomnagyságát tekintve kedvezőnek mondható.

A leggyakoribb felhasználói tévesztés továbbra is a díjkategória elvétése, ebből származott az év első nyolc hónapjában közel 80 ezer pótdíjas eset, ami a teljes esetszám negyede. A júniustól augusztus végéig terjedő nyári csúcsidőszakban a D2-D1 díjkategória-tévesztéses pótdíjas esetek a teljes szám felét adják. Ugyancsak gyakori tévesztés, hogy az autós utólag váltja meg az e-matricát - írta a lap.