A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi közlése szerint az államháztartás - önkormányzatok nélküli - központi alrendszerének többlete júliusban 80,2 milliárd forint volt, az első hét hónapban a pénzügyi mérleg deficitje 437,5 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 76 százalékának felel meg. Tavaly júliusban az államháztartás központi alrendszere - a Mol-részvénycsomag megvásárlása miatt - 459,9 milliárd forint hiánnyal zárt.

A júliusi jelentős többlet nem szokatlan, az év ezen hónapjában általában szufficittel zár az államháztartás, valószínűleg az adóbevételeknek köszönhetően - mondta el Nyeste Orsolya, az Erste makrogazdasági elemzője az MTI-nek. Vélhetően az általános forgalmi adóból származó nagyobb bevételek segítették az államháztartást - tette hozzá. Nyeste Orsolya jó hírnek nevezte, hogy a pénzügyi mérleg deficitje az éves előirányzat 76 százalékát tette ki júliusban a júniusi csaknem 90 százalékkal szemben. Idén van esély a kormány által várt 2,5 százalékos deficitcél teljesülésére, a 2013-as költségvetés bevételi előirányzatait ugyanakkor már kockázatok övezik - vélekedett Nyeste Orsolya.

Oszlay András, a Takarékbank makroelemzője is azt mondta, várható volt a júliusi többlet, és bár a bevételek nem nőttek olyan dinamikusan, valószínűleg a megnövekedett áfa- és jövedékiadó-bevételek segítették az államháztartást. A Mol-pakett megvásárlására utalva elmondta: a júliusi szufficit annak is köszönhető, hogy ellentétben a tavaly júliusi adattal, idén nem voltak egyedi, júliusra könyvelt kiadások. Nyeste Orsolyához hasonlóan hangsúlyozta: az idei 2,5 százalékos éves pénzforgalmi hiány "jelentősebb komplikáció nélkül" tartható lesz, a jövő évre vonatkozóan azonban vannak bizonytalanságok.