Megbízható, stabil befektetőnek tartják a Templeton alapot banki elemzők, akik annak kapcsán nyilatkoztak az MTI-nek, hogy a Napi Gazdaság információja szerint az amerikai befektetési alap több mint ezer milliárd forintnyi magyar államkötvényt tart a portfóliójában.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a Templeton nagyon megbízható, patinás alap, amelynek magyar piaci jelenléte évtizedes múltra tekint vissza. Úgy gondolja, hogy ebből a szempontból jó kezekben vannak a magyar állampapírok.

Azzal kapcsolatban, hogy a napilap szerint a Templeton az elmúlt fél évben vásárolt hatalmas mennyiségű magyar állampapírt, Suppan Gergely úgy vélekedett, hogy az utóbbi időben globálisan nőtt meg az alapkezelő vagyona, mivel rengeteg pénz áramlott a Templeton alapokba. Az alapkezelő valószínűleg változatlan súllyal szerepeltette a portfóliójában a magyar eszközöket, ezért vett magyar kötvényeket is.

A TakarékBank elemzője szerint veszélyt csak akkor jelent, hogy ennyi állappapír van egy kézben, ha a Templeton mögött álló befektetők tőkét vesznek ki az alapokból, és ezért csökkenteni kell az állományt.

Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője úgy véli, hogy a Templeton befektetői gyaníthatóan "nagyon képben vannak" Magyarországgal kapcsolatban, és nem spekulatív, rövid távú befektetésnek szánják a magyar állampapírokat.

Nyilván ők is tisztában vannak azzal, hogy ha ilyen nagy mennyiségű állampapírt öntenének a piacra azzal a szándékkal, hogy megszabaduljanak tőle, akkor csak jelentős veszteséggel tudnának kiszállni - mondta az elemző. Pozitív az, hogy ezek a befektetők valószínűleg hosszú távra terveznek, de fontos, hogy az ország iránti bizalmuk kitartson.

A dolog negatív oldala viszont az, hogy ha a Templeton valamilyen okból megvonná a bizalmat Magyarországtól és eladná ezt a portfólióját, ekkora mennyiséggel nagymértékben tudja a piacot elmozdítani, ez pedig mindenképpen erős kockázatot jelent - fejtette ki az elemző.

Kézenfekvő, hogy miért vett magyar állampapírokat a Templeton: azért mert a tengerentúli hozamokhoz képest ezeken sokkal jobb hozamokat tud elérni - tette hozzá Kovács. Csak arra kell ügyelnie, hogy ezt az árfolyamveszteségen "ne bukja el" - tette hozzá, vagyis egy trendszerű forintgyengülésnek valószínűleg "nem örülne" a befektető. Nem tudható pontosan a magyar állampapírok tulajdonosi köre, de piaci köröknek feltehetően képük van róla, hogy mennyi lehet a Templetonnál.

Az Államadósság Kezelő Központ október végi adatai szerint a központi költségvetés adóssága 20 767 milliárd forint, amely fele-fele arányban deviza és forintadósság.