Templeton: Itt vannak az elemzői vélemények

Megbízható, a feltörekvő országok állampapírpiacait ismerő befektetőnek mondták el a céget, ugyanakkor mindig van kockázata annak, ha egy kézben ennyi papír összpontosul.
MTI-Eco, 2011. december 6. kedd, 16:26
Fotó: Napi.hu

Megbízható, stabil befektetőnek tartják a Templeton alapot banki elemzők, akik annak kapcsán nyilatkoztak az MTI-nek, hogy a Napi Gazdaság információja szerint az amerikai befektetési alap több mint ezer milliárd forintnyi magyar államkötvényt tart a portfóliójában.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a Templeton nagyon megbízható, patinás alap, amelynek magyar piaci jelenléte évtizedes múltra tekint vissza. Úgy gondolja, hogy ebből a szempontból jó kezekben vannak a magyar állampapírok.

Azzal kapcsolatban, hogy a napilap szerint a Templeton az elmúlt fél évben vásárolt hatalmas mennyiségű magyar állampapírt, Suppan Gergely úgy vélekedett, hogy az utóbbi időben globálisan nőtt meg az alapkezelő vagyona, mivel rengeteg pénz áramlott a Templeton alapokba. Az alapkezelő valószínűleg változatlan súllyal szerepeltette a portfóliójában a magyar eszközöket, ezért vett magyar kötvényeket is.

A TakarékBank elemzője szerint veszélyt csak akkor jelent, hogy ennyi állappapír van egy kézben, ha a Templeton mögött álló befektetők tőkét vesznek ki az alapokból, és ezért csökkenteni kell az állományt.

Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője úgy véli, hogy a Templeton befektetői gyaníthatóan "nagyon képben vannak" Magyarországgal kapcsolatban, és nem spekulatív, rövid távú befektetésnek szánják a magyar állampapírokat.

Nyilván ők is tisztában vannak azzal, hogy ha ilyen nagy mennyiségű állampapírt öntenének a piacra azzal a szándékkal, hogy megszabaduljanak tőle, akkor csak jelentős veszteséggel tudnának kiszállni - mondta az elemző. Pozitív az, hogy ezek a befektetők valószínűleg hosszú távra terveznek, de fontos, hogy az ország iránti bizalmuk kitartson.

A dolog negatív oldala viszont az, hogy ha a Templeton valamilyen okból megvonná a bizalmat Magyarországtól és eladná ezt a portfólióját, ekkora mennyiséggel nagymértékben tudja a piacot elmozdítani, ez pedig mindenképpen erős kockázatot jelent - fejtette ki az elemző.

Kézenfekvő, hogy miért vett magyar állampapírokat a Templeton: azért mert a tengerentúli hozamokhoz képest ezeken sokkal jobb hozamokat tud elérni - tette hozzá Kovács. Csak arra kell ügyelnie, hogy ezt az árfolyamveszteségen "ne bukja el" - tette hozzá, vagyis egy trendszerű forintgyengülésnek valószínűleg "nem örülne" a befektető. Nem tudható pontosan a magyar állampapírok tulajdonosi köre, de piaci köröknek feltehetően képük van róla, hogy mennyi lehet a Templetonnál.

Az Államadósság Kezelő Központ október végi adatai szerint a központi költségvetés adóssága 20 767 milliárd forint, amely fele-fele arányban deviza és forintadósság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2011.12.06 19:40

@Bhole:
"De sajnos Simor egy hazaáruló patkány."

Rosszabb annál - kollaboráns
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cefre, 2011.12.06 18:50

Templeton global bond fund, eszkozertek kb. 61.17 mrd dollar, ebbol magyar allampapir 5.85% = 3.58 mrd dollar = 801.57 mrd Ft

Templeton total return fund, eszkozertek kb. 3.3 mrd dollar, ebbol magyar allampapir 7.5% = 247.5 millio dollar = 55.44 mrd Ft

Templeton emerging market bond fund, eszkozertek kb. 6 mrd dollar, ebbol magyar allampapir 6.4% = 384 millio dollar = 86 mrd Ft
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2011.12.06 18:28

"Kézenfekvő, hogy miért vett magyar állampapírokat a Templeton: azért mert a tengerentúli hozamokhoz képest ezeken sokkal jobb hozamokat tud elérni"
Ez igaz, de a hozam nem elsősorban a kamatból, meg a 0,5%-os kamatemelésből fog adódni, mint ahogy azt sokan hiszik B.pesten, haenm az árfolyam nyereségből. A Templetonnak ez csak egy papír, amit megvesz, ha jók a kilátásai és alulárazott.
Nem tudom, hogy az MNB miért nem teszi ugyanezt. Számos pozitív hatása lenne: hozamesés, biztonság a kisebb külföldi hányad miatt, lehetne csökkenteni az alapkamatot, plusz export és munkahelyek, stb.
Később a felhalmozott államkötvények eladásával lehetne szabályozni a pénzkínálatot kamatemelés helyett.
De sajnos Simor egy hazaáruló patkány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html