Tényleg nem lesz idén gyógyszeráremelés

Beigazolódni látszik Csehák Judit korábbi vélekedése, amely szerint tarthatatlannak ítélte a tb-támogatott gyógyszerek termelői árainak 5 százalékos emelésére kitűzött július elsejei határidőt. Az egészségügyi tárca vezetője a pénteki kormányülést követően közölte, hogy e készítmények esetében a következő hónap elején nem lesz áremelés, ám igyekeznek egyezségre jutni a gyártókkal.
NAPI, 2002. június 7. péntek, 19:19

Csehák Judit a pénteki kormányülést követően kijelentette, hogy indokoltnak tartják a gyógyszergyártókkal tavaly kötött, három évre szóló megállapodás felülvizsgálását. A pénzügyminiszterrel együtt már a jövő héten tárgyalásokra hívja az egyezséget aláíró társaságokat, amelyekkel négy évre szóló keretmegállapodást szeretnének kötni.

A gázáremelés elhalasztása után ezzel pénteken újabb tőzsdei szektorra mért csapást a tőzsde által nem is olyan rég még ünnepelt szocialista vezetésű kormány. Az idén júliusra várt 5 százalékos (az 500 forint alatti árú termékeknél 55 forintos) gyógyszeráremelés ugyanis elmarad, így arra legkorábban jövő januárban kerülhet sor.

Megfigyelők szerint az emelés elmaradása már nagyjából beépült az árakba, ráadásul a két gyógyszergyártót nem egyformán érinti. Marosffy László, az Egis Rt. pénzügyi vezérigazgató-helyettese korábban lapunknak nyilatkozva havi 60 millió forintra taksálta az áremelés elmaradásából származó veszteséget.
A Richter vezetése - szemérmesebb módon - nem számszerűsítette a veszteséget, ám annyi biztos, hogy az néhány tízmillió forintra, valószínűleg az Egis által elszenvedett alá tehető. Ez azzal magyarázható, hogy az Egist - a Servier-kapcsolat miatt - a Richternél joban érinti az új bevezetések halasztása, hiszen drágább készítményekről van szó. A bevételkiesés becslése azért is bizonytalan, mert az otc- és nem vényköteles készítmények körében a gyártók bizonyára élnek a nagyobb áremelés lehetőségével, amely a veszteség egy részét kompenzálhatja.

HOZZÁSZÓLÁSOK