Nagyot drágult a termőföld - többet is spekuláltak

A termőföld hektáronkénti átlagára 2019-ben elérte az 1,602 millió forintot, ami 11 százalékos drágulás az előző évhez képest az Agrotax Kft. legfrissebb elemzése szerint. Az Agrotax a kereslet miatt a drágulás megállására a következő időszakban sem számít.
Tóth László Levente, 2020. február 28. péntek, 21:59
Fotó: Napi.hu

Az Agrotax elemzése szerint a haszonbérleti díjak is emelkedtek, a szántónál 13 százalékkal, 72 097 forintra az előző évhez képest. A szántó területek árai pedig a termőföld áraknál még magasabbak, szántót tavaly átlagosan 1,721 millió forintért lehetett venni, ami az előző évihez képest 10,93 százalékos emelkedést jelent.

A termőföld-értékelés online programjának kifejlesztője és alkalmazója az Agrotax Kft. ötödik éve adja ki az éves országos termőföldpiaci körképet. A cég szakemberei kiemelték, hogy tavaly sem tört meg a majd 30 éve tartó áremelkedési trend, ugyanakkor az alacsonyabb árazású régiókban nagyobb volt a drágulás mértéke, mint a drágább területeken.

Több volt a szélsőség

Sáhó Ákos, a cég ügyvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a tavaly értékesített termőföldek között a korábbi évekhez képest a piaci átlagárhoz viszonyítva több szélsőségesen alacsony, illetve túlzóan magas áron megkötött ügyletre figyeltek fel az Agrotax szakértői. A szúrópróbaszerűen elvégzett vizsgálataikból kiderült, hogy olyan földértékesítésnél alakulhat ki extrém ár, ahol a jövőben nem mezőgazdasági művelést terveznek (spekulációs cél) vagy az ár nemcsak a termőföldre, hanem a rajta lévő építményre is vonatkozik. Mindenesetre a szélsőséges árazásoktól megtisztították az adatbázist, és így az elemzés több mint 56 ezernyi szántó, gyep, erdő, gyümölcsös és szőlőművelésű földterület tavaly kifüggesztett adás-vételi szerződésén alapult.

Egymillió forintnál nem volt olcsóbb föld

A múlt évben ugyan 11 százalékos drágulás volt - tette hozzá -, ám 1 millió forint alatt az ország egyetlen részén sem cserélt gazdát a föld. A legtöbbet a Dél-Alföldön (hektáronként 1,911 millió forintot), míg a legkevesebbet Észak-Magyarországon kértek a földért (hektáronként 1,245 millió forintot). Megyei rangsorban a legdrágábbak a Budapesthez tartozó földek, 3,138 millió forinttal. Hektáronként kétmillió forint körüli ársávba tartozó megyék: Békés (2,168 millió), Hajdú-Bihar (2,095 millió), Tolna (2,015 millió). A legalacsonyabb árak, 1,2 millió forint alattiak a következő megyékben voltak: Nógrád (1,120 millió), Heves (1,162 millió), Zala (1,172 millió).

Folytatódhat a drágulás

Nem számítanak a következő években sem a termőföld drágulásának lassulására, mert továbbra is nagy a kereslet - mondta Sáhó Ákos. Az igényeket az osztatlan közös területek idén várható szabályozása révén a piacon megjelenő területek sem elégítik majd ki, hiszen Magyarországon még tart a fenntartható birtokrendszer kialakulása. A hatékony földbirtokra épülő amerikai és német piacokon is az utóbbi években jelentős drágulás zajlott, hiszen világszinten véges, illetve csökken a termőföld terület nagysága - emelte ki az Agrotax Kft. ügyvezetője.











HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.28 22:32

Aki szeretne jó minőségű, megművelt, kelet-európai termőföldbe fektetni 3-400 ezer Ft/hektár áron, az pár kattintással megteheti, ha befektetési számlát nyit egy komolyabb nemzetközi brókercégnél, és megvásárolja a Rosagro cég részvényeit, amelyek a londoni tőzsdén is elérhetők AGRO.IL kód alatt. A földek Oroszországban vannak, amely mára a világ legnagyobb gabona-exportőre, az említett cég is ennek megfelelően a terményei nagy részét exportálja. Én is befektettem pár milkót ebbe. További info: www.rusagrogroup.ru

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html