Nagy változás jön a parkolási bírságoknál júniustól

Ha tiltott helyen parkolt és akár közterület-felügyelő, akár rendőr intézkedett - az autós távollétében - emiatt, a hátrahagyott tájékoztatón fel kell tüntetnie a nevét, a jelvényszámát és az aláírását is. Az ezt tartalmazó belügyminiszteri rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg és 2019. június elsején lép hatályba.
Németh Géza, 2018. december 29. szombat, 12:14
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A szóban forgó belügyminiszteri rendelet a közterület-felügyelői intézkedésekről szóló jogszabályt, valamint a rendőrség szolgálati szabályzatát egészítette ki.

Mindkettő azonos szövegű és azzal kezdődik, hogy a várakozási szabályok megsértése miatt - a gépjárművezető távollétében történő intézkedés esetén - az intézkedő felügyelőnek vagy rendőrnek a feljelentésről a gépjármű szélvédőjén (ha ez nem lehetséges, akkor jól látható módon a gépjármű egyéb helyén) tájékoztatást (Mikulás csomagot) kell elhelyeznie.

A tájékoztató pedig az intézkedést tett közterület-felügyelet, illetve rendőri szerv megnevezésével, címével és telefonszámával kezdődik. Ezt követi a "Tiltott helyen várakozik!" szöveg. Az időpont és az intézkedés jogalapjának megjelölése után a feljelentés tényének közlése következik. A tájékoztató az intézkedő közterület-felügyelő - illetve rendőr - nevével, jelvényszámával és aláírásával zárul.

HOZZÁSZÓLÁSOK