A közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 9,9 százalékkal emelkednek 2008. július 1-jén, a közüzemi végfelhasználói átlagár 7,7 százalékkal nő - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumra hivatkozva az MTI. A változást elsősorban a nemzetközi piac folyamatosan emelkedő kőolajárai indokolják - áll a szaktárca közleményében.

A július 1-jei emelés egy átlagos (1660 köbméter éves fogyasztású), az ártámogatást igénybe nem vevő háztartásnak havonta mintegy 1540 forintos többletkiadást jelent.


Az energiaügyekért is felelős tárcánál felhívják a figyelmet: a földgáz importárát a kőolajtermékek, végső soron a kőolaj ára határozza meg. Az elmúlt időszakban a kőolajárak ismét tovább emelkedtek, míg 2007. október elején 80 dollár körül volt egy hordó kőolaj ára, addig nemrégiben 130 dollár fölé nőtt, ami több, mint 60 százalékos áremelkedés.

A földgáz importárakat a kőolajtermékek utolsó kilenc hónapos súlyozott átlagára alapján határozzák meg.

A Magyar Energia Hivatal a továbbiakban is folyamatosan nyomon követi a tendenciákat, és a jogszabályok értelmében negyedévenként tesz javaslatot - ha szükséges - az árak módosítására.


A közlemény szerint a kormány tisztában van vele, hogy a folyamatosan emelkedő energiaárak a magyar lakosság számára egyre nagyobb terhet jelentenek, ezért a gázár- és távhő támogatási rendszer az idén is elérhető a rászoruló háztartások számára.


A Szociális és Munkaügyi Minisztérium adatai szerint az egy fogyasztási egységre jutó nettó havi jövedelem alapján számolt gázár-támogatás valamilyen formájában - az áprilisi adatok szerint - összesen 1.662.000 háztartás részesül. Ez a gázt fogyasztó háztartások mintegy 60 százaléka.


A 20 köbméter/hó alatti lakossági hatósági földgáz átlagárak 2008. július 1-jétől a nem támogatott kategóriában 123,2 forint lesz, míg a támogatottaknál az I. kategóriában 83,1, a II.-ban 90,4, a III.-ban 101,2, a IV.-ben 108,7 forint.


Miután a távhő előállítása a háztartások döntő többsége esetében földgázból történik, ezért a gáz árának emelkedésével a távhő díjának emelkedése is prognosztizálható. A távhő esetében ármegállapító hatóságként a települési önkormányzatok szerepelnek, így a díjrendszer országosan nem egységes.

A támogatási rendszer kiterjed a távhővel fűtő, a jövedelmi feltételeknek megfelelő háztartásokra is: az április adatok alapján közel 296 ezer háztartás részesült távhő-támogatásban. Ez az érintett - távhős - háztartások mintegy 45 százaléka.