Tizenegyen küzdhetnek Tarlós székéért

Hétfő délután négy órakor lejárt a főpolgármester-jelöltek bejelentésére rendelkezésre álló határidő, a már nyilvántartásba vett Fidesz-KDNP-s és jobbikos jelölt, valamint az ajánlásait pénteken leadó LMP-s és Együtt-PM-es jelölt mellett további kilenc jelölt adta le ajánlásait a Fővárosi Választási Irodánál (FVI).
Inforádió, MTI, 2014. szeptember 8. hétfő, 17:01
Fotó: Napi.hu

A szociáldemokraták hétfőn bejelentették, nem indítják el jelöltjüket, az egyik független jelöltnek pedig nincs meg a szükséges számú ajánlása, így legfeljebb 11-en lehetnek majd a szavazólapon.

Tarlós Istvánt, a Fidesz-KDNP és Staudt Gábort, a Jobbik főpolgármester-jelöltjét a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) múlt héten vette nyilvántartásba. Az Együtt-PM és az LMP pénteken nyújtotta be az összegyűjtött ajánlásokat, Falus Ferenc és Csárdi Antal nyilvántartásba vételéről várhatóan hétfő délutáni ülésén dönt az FVB.

A hétfő 16 órai határidőig még kilenc jelölt leadta ajánlásait a FVI-nél, azonban a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja és a Magyar Nők Szövetsége hétfőn úgy döntött, nem támogatják a továbbiakban Fürst Izabellát, és mégsem indítják a választáson. Sárkány György András függetlenként indulni szándékozó jelölt pedig az MTI-nek az FVI folyosóján az ajánlóívek leadásakor azt mondta, nem gyűlt össze a szükséges számú ajánlása.

Ez azt jelenti, hogy tizenegy jelölt versenghet a főpolgármesteri cím elnyeréséért abban az esetben, ha a hétfőn leadott ajánlások között legalább 5-5 ezer érvényes ajánlást találnak.

Az ajánlások ellenőrzésére három napja van a Fővárosi Választási Irodának, az FVB-nek pedig legkésőbb péntek éjfélig kell döntenie a jelöltek nyilvántartásba vételéről. Azonban csak az ajánlások ellenőrzése és a jogorvoslatok lezárulta után, jövő hét elején derül ki, végül hányan lesznek a szavazólapon.

A főpolgármester-jelöltséghez szükséges ajánlások összegyűjtéséhez 13 ember igényelt ajánlóívet a választási irodától: Ács László (Zöldek Pártja), Bodnár Zoltán (Magyar Liberális Párt), Bokros Lajos (Modern Magyarország Mozgalom Párt), Csárdi Antal (LMP), Falus Ferenc (Együtt-PM), Fürst Izabella (Magyar Nők Szövetsége, Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja), Staudt Gábor (Jobbik Magyarországért Mozgalom), Tarlós István (Fidesz-KDNP), Thürmer Gyula (Magyar Munkáspárt). Átvette az ajánlásgyűjtő íveket négy független jelölt is: Galyas István, Magyar György, Sárkány György András és Szegedi László.

A választási eljárásról szóló törvény szerint valamennyi ajánlóívet le kell adniuk a jelölteknek a jelöltbejelentésre nyitva álló határidőig, különben a bizottság ajánlóívenként 10 ezer forint bírságot szab ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

illiber, 2014.09.08 18:16

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html