Tizenkét magyar volt a hajón, kettőjükről nincs hír

A Külügyminisztérium legfrissebb információi szerint tizenkét magyar volt az Olaszországban balesetet szenvedett Costa Concordia óceánjáró hajón, közülük kettőről nincs hír - közölte a tárca sajtófőosztályának vezetője vasárnap délután az MTI-vel. A korábbi hírek tizenegy magyarról szóltak, akik közül eggyel nem sikerült felvenni a kapcsolatot.
NAPI, 2012. január 15. vasárnap, 17:25
Fotó: Napi.hu

Tóth József hangsúlyozta, hogy az eddigi információk hozzátartozók bejelentéseiből, illetve az utazásszervező cégek jelzéseiből származnak, a Külügyminisztérium az olasz hatóságoktól egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy pontosan hány magyar érintett a balesetben. Mint hozzátette, még tart az utas- és személyzeti listák egyeztetése, illetve folyamatos a kutatás a hajó körül, az olasz hatóságok pedig későbbre ígértek tájékoztatást.

A római magyar nagykövetség állandó kapcsolatban van az olasz hatóságokkal, a konzul pedig úti okmányokkal látja el a szerencsésen megmenekült magyarokat - mondta el a sajtófőnök. Tíz magyar állampolgárral már sikerült felvenni a kapcsolatot, mindannyian biztonságban vannak és magánúton hamarosan hazaérkeznek.

Tóth József úgy tudja, hogy a megmenekült magyarok közül öten utasként, öten pedig a személyzet tagjaként tartózkodtak a hajón. A még keresett két magyarról úgy tudni, hogy mindketten a hajón dolgoztak, de ezt egyelőre nem tudta megerősíteni a sajtófőnök.

A Costa Concordia nevű olasz óceánjáró luxushajón összesen 4229 személy tartózkodott, közülük 3209 turista a világ 62 országából, többségükben olaszok, franciák és németek. A hajó a toscanai partok közelében fekvő Giglio szigetnél péntek éjjel tíz óra körül beleütközött egy, a tengerfenékből kiálló sziklába és léket kapott, majd az oldalára dőlt.

Az olasz hatóságok vasárnap délutánig öt holttestet találtak, még tizenöt ember után kutattak, a balesetnek sérültjei is vannak.

HOZZÁSZÓLÁSOK