Tízmillió alá esett Magyarország népessége

Mind a születések, mind a halálozások száma csökkent az év első hét hónapjában, ám a csökkenés nagyobb a születések esetén. A nemzetközi vándorlással együtt hivatalosan már csak ezer fő választja el az ország lakosságát a tízmilliótól - az augusztusi adat minden bizonnyal kilencessel kezdődik majd.
NAPI, 2010. szeptember 20. hétfő, 10:35
Fotó:

A KSH adatai szerint az év első hét hónapjában közel 53 ezer gyermek született, 5,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A csökkenés mértéke különösen május, június és július hónapokban volt számottevő, amikor a születések száma átlagosan 11,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos hónapjaiban.

A halálozások száma körülbelül 75 ezer volt, ami 2,1 százalékos csökkenést jelent a 2009-es év hasonló időszakához képest. A természetes fogyás 22,6 ezer fő volt, 1600 fővel több, mint az előző év azonos időszakában. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 10 millió 1 ezer fő volt.

A házasságkötések száma - a júliusi emelkedés ellenére - továbbra is csökkenő trendet mutat. A 2010 első hét hónapjában kötött 20 ezer házasság 6,4 százalékkal kevesebb, mint 2009 azonos időszakában.

Ezer lakosra 9,1 élveszületés és 13,0 halálozás jutott a vizsgált időszakban.

Feltételezve, hogy augusztusban az egy évvel korábbihoz hasonlóan alakult a népesség - akkor 2009 júliusához képest 1,5 ezer fős volt a természetes fogyás -, szinte biztos, hogy a KSH következő, 2010 első nyolc hónapját bemutató beszámolója már tízmillió alatti népességről szól majd. A pesti belvárosban látható népességszámláló már napok óta kilencessel kezdődő lélekszámot mutat.

HOZZÁSZÓLÁSOK