Több ágazatban már munkaerőhiány van - elemzők

A munkanélküliségi ráta javulása a következő hónapokban folytatódhat, idén nagyon jó lehet az éves szám - vélik a piaci elemzők.
Napi.hu, 2016. április 28. csütörtök, 11:52
Fotó: Napi.hu

A január-március időszakban 6 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta, vagyis továbbra sincs nyoma az év ebben az időszakában jellemző szezonális emelkedésnek - kommentálta a friss adatokat Oszlay András, a Takarékbank elemzője. A foglalkoztatottak száma az egy évvel ezelőttihez képest 145 ezer fővel, 4,262 millióra emelkedett. Az emelkedés zöme (98 ezer fő) az elsődleges hazai munkaerőpiacon valósult meg, míg a közfoglalkoztatottak száma 32 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozók száma 15 ezerrel bővült az egy évvel ezelőtti állapothoz képest.

A vállalati felmérésekből továbbra is szinte minden szektorban a foglalkoztatási szándék bővülése rajzolódik ki, aminek azonban kezd gátat szabni a munkaerő-tartalék komoly csökkenése, ami néhány ágazatban már de facto munkaerőhiányt jelent. Ez vélhetően fokozódó béremelkedést von maga után, ami idővel erősíteni kezdheti a jelenleg még mindig alacsony kereslet oldali inflációs nyomást. A következő hónapokban a munkanélküliségi ráta a szezonális munkahelyteremtéstől is segítve nyár közepén akár 5,5 százalékra mehet, majd az év vége felé visszaemelkedik 6 százalék közelébe. Így 2016 átlagában akár egy teljes százalékponttal is alacsonyabb lehet a munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,8 százaléknál - véli Oszlay.

A munkaerőpiac szemmel láthatóan feszesebbé vált - véli Ürmössy Gergely,, az Erste Bank Zrt. vezető makroelemzője. A munkanélküliségi ráta csökkenését segítette, hogy egy év alatt több mint 18 százalékkal, 208 ezerre nőtt a közfoglalkoztatottak száma, a belföldi elsődleges munkaerőpiacon munkát vállalók száma pedig 2,6 százalékkal 3 millió 934 ezerre emelkedett. Míg a 25 és 54 év közöttiek foglalkoztatottsági rátája elérte a 81 százalékot, addig a fiatalkorúak körében (15-24 év) csupán 26,8 százalék volt. A következő hónapokban is folytatódhat a munkanélküliségi ráta fokozatos csökkenése, az év egészében átlagosan 5,9 százalékra eshet a mutató.

A jelenlegi állapot szerint a 6 százalékos munkanélküliségi ráta technikailag közel van a teljes foglalkoztatottsághoz, ezért minél gyorsabban kell helyet csinálni az elsődleges munkaerőpiacon a közfoglalkoztatottaknak - állapította meg Németh Dávid, a K&H Bank Bank Zrt. vezető elemzője.

Az adatok alapján a munkavállalók alkupozíciója erősödik a bértárgyalásokon, azaz nagyobb eséllyel kérhetnek maguknak magasabb fizetést. Ha mindez megvalósul, akkor a dolgozók vásárlóereje növekszik, amely támaszt ad a belső fogyasztásnak - mondta a szakember. A jelenlegi helyzetben a 6 százalékos munkanélküliségi ráta technikailag közel van a teljes foglalkoztatottsághoz, a további javuláshoz lépéseket kell tenni. "A legfontosabb, hogy a közfoglalkoztatottakat minél hamarabb áttereljék az elsődleges munkaerőpiacra. Ha ugyanis nem sikerül őket átirányítani, akkor ez visszafogja a gazdasági növekedést - fogalmazott a K&H Bank szakértője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2016.04.28 22:09

@Borisz1106:

Ja, mert a padban ülő nem tud semmit se - lealjasították az iskolák szakmai színvonalát - (de lehet, hogy földrajzból jó a gyerek...), az öreg meg annyit maszekol 5x annyi pénzért, hogy majd megszakad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi2, 2016.04.28 16:56

@Borisz1106:
Hiába no, csak vissza kell hozni a Ferit meg a Libást.
Majd csinálnak egy jó kis válságot, IMF, 12. havi megvonás vizitdíj 12,8% munkanélküliség

Bezzeg annak idején ilyen problémája nem volt a HR-eseknek. Nyugodtan aludhattak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2016.04.28 15:50

@tarTosPista: "Nincs munkaerőhiány, csak a háeresek nem veszik fel az idősebbeket"

Nálunk mondjuk úgy, hogy én vagyok a HR! Felveszek 50 év fölötti munkavállalót is épületvillamosság minden szakmájában, valamint épületgépészet minden szakmájában is. Még sincs értékelhető jelentkező (már kb. 1-1,5 éve).
Aki jön az pedig "szédelgő". Felveszi az 1 havi fizetését majd a céges telefonnal, munkaruhával, munkabakanccsal, szerszámokkal, cégpénzzel szépen elsétál és nem látod többet... :(( Úgy kell már rendőrrel kerestetni!

Jelenleg a tanulók felvételére álltunk át. 3 év múlva ha kitanulták a szakmát meglátjuk mi lesz a helyzet.
Tény: óriási a szakmunkás hiány a fent említett két szakterületen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.04.28 15:12

Nincs munkaerőhiány, csak a háeresek nem veszik fel az idősebbeket, és a számukra nem szimpatikus egyéneket.
És főleg nincsenek tisztában a szakmákkal, azok átjárhatóságával, a rokon szakmákkal.
A háereseknek külön szakmai képzést kellene végezniük, és vizsgázni belőle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html