Több agrárterméket vinnénk Kínába

A magyar termékek Kínába irányuló exportjának bővítési lehetőségeiről tárgyalt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Sanghajban, ahol Magyarországot képviselve egy borkiállítást is megnyitott.
MTI, 2014. november 12. szerda, 13:05

Fazekas Sándor egy szakmai delegáció élén kedden érkezett Sanghajba, ahol a városi mezőgazdasági bizottság titkárával, Csiang Pinggal tárgyalt. A megbeszélésen szó esett Sanghaj agráripari fejlesztésének alternatíváiról és a jövőbeli kétoldalú együttműködési lehetőségekről, valamint az agrártermékek kereskedelmének - kifejezetten pedig a prémium kategóriás termékek, borok, pezsgők, mangalicatermékek - lehetséges bővítéséről - mondta el a földművelésügyi miniszter az MTI-nek.

Fazekas Sándor kifejtette, Kína jelentős felvevőpiac a magyar termékek számára, s van lehetőség arra, hogy bővítsék a kereskedelmet. A miniszter szerint a kínai partnerekkel folyamatos és jó a kapcsolat, mind politikai, mind szakmai szempontból, a kínaiak nyitottak az együttműködés bővítésére.

Szerdán Fazekas Sándor megnyitó beszédet tartott a Prowine nemzetközi boripari kiállításon, ahol több mint 30 ország képviselteti magát. Magyarország külön standdal van jelen, amelyen minden borrégió bemutatkozik.

Beszédében a földművelésügyi tárca vezetője a magyar borok és termőhelyek sajátosságait emelte ki, s azt hangsúlyozta, hogy a borok globális összehasonlításban is az élmezőnybe tartoznak.

Annak, hogy ezen a kiállításon mások mellett magyar részről is hangzott el megnyitó beszéd, fontos üzenete van - mondta az MTI-nek Fazekas Sándor. A magyar borok már most is jelen vannak a kínai piacon, a cél ennek a jelenlétnek az erősítése. A kínai fogyasztók a különlegességet, az eredetiséget értékelik, ezt a magyar termékek mind magukban hordozzák - fogalmazott a tárcavezető.

Fazekas Sándor szerdán Pekingbe utazik, ahol a nyers, fagyasztott marhahúsra vonatkozó protokollt írják alá a két ország képviselői. Ezzel Magyarország az első európai ország lesz, amely ilyen termékeket exportálhat Kínába a 2011-es tilalmat követően.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2014.11.12 14:01

A borról kizárólag szabadaon szabad beszélni. Bort mindenki tudna készíteni, mindenki. De nem teszik, megbíznak a címkékben na meg a megjelölt "gyártóban". Nem kellene...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html