A Napi Gazdaság cikke

Míg az első körben közel félezer módosító javaslat érkezett a költségvetéshez, a második körre alaposan lelohadt a képviselők kedve, mindössze 76 kapcsolódó módosító javaslatot kell ezen a héten a szakbizottságoknak megtárgyalniuk. Ezek közül mindössze öt kormánypárti, az egyik a miniszterelnökségi fejezetben lévő tervezési tartalékból ötvenmilliárd forintot csoportosítaná át az önkormányzatoknak úgy, hogy a normatívákat megemelnék.

Így az önkormányzati alrendszer költségvetési támogatása 1348 milliárd forintra emelkedne - igaz, a javaslat nem jár kiadás- és hiánynövekedéssel, ugyanis többek között a bérfejlesztésekre félretett összegből költekezik a szocialista Jauernik István és Farkas Imre által jegyzett módosító javaslat.

Az, hogy a kormány támogatja-e a javaslatot, az e heti bizottsági üléseken derülhet ki, mindenesetre létezik egy olyan kormányzati szándék, hogy az önkormányzatok támogatását emeljék. Ugyancsak e szocialista szerzőpáros javasolja azt, hogy 2008-ban a fővárosi önkormányzat csak a költségvetésben szereplő 16,2 milliárd forintot kapja meg a 4-es metróvonal építésére és ne léphessék túl ezt az előirányzatot, ahogy erre a kormány javaslatot tett.

Az önkormányzatok közoktatási támogatásainál szorít a feszes költségvetés, ezt felismerve az ellenzéki képviselők is e támogatások emeléséért lobbiznak több beadványukban. Ha nem fogadják is el az ellenzéki képviselők javaslatát, e célra valószínűleg teremtenek forrásokat a kormánypárti képviselők, még bizottsági módosító javaslatok keretében.

Nem szerepel a módosítók között, mivel várhatóan bizottsági indítványként kerül a parlament elé az a javaslat, amely a minisztériumok működési kiadásait csökkentené 23 milliárd forinttal (ez a jövő évi bruttó hazai termék 0,1 százaléka).

A múlt héten tartott koalíciós egyeztetésen az a megállapodás született a résztvevők - Gyurcsány Ferenc, Kóka János, Kiss Péter - között, hogy ezt az összeget hiánycsökkentésre fordítják. Így ennek eredményeként az eredetileg tervezett 4,1 százalékkal szemben 2008-ban négy százalék lehet az államháztartás önkormányzatok nélkül számított eredményszemléletű hiánya - ezt megerősítette a csütörtöki sajtótájékoztatón Veres János pénzügyminiszter is.
A településeknél 0,4 százalékos deficittel számolnak, így a teljes deficit a GDP 4,4 százalékára rúghat 2008-ban az idei 6,4 százalék után.

Az ellenzéki képviselők túlnyomó többsége választókerületét betonozná le, újítaná fel, építené meg azokkal a módosító javaslatokkal, amelyeket akkor sem tudnának beszuszakolni a költségvetésbe, ha történetesen kormányon lennének. Ennek ellenére vannak olyan módosító javaslatok, amelyek a beadó képviselő választókerületén túlterjeszkednek, ám ezekben sincs túl sok köszönet, hacsak annyi nem, hogy alig néhány tíz millió forintos átcsoportosításokat javasolnak.

E második csoportba sorolható például Császár Antal és Font Sándor (Fidesz) javaslata, melynek jegyében 150 millió forintot költenének az adófizetők pénzéből "pálinkamarketingre", felismerve azt a problémát, hogy a pálinkát csak a határokon belül tekintik hungarikumnak. Az ügy előzménye, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök békési falujárása idején a Békési Pálinka Zrt. telephelyén a pálinkafőző vállalkozásokat tömörítő Magyar Pálinka Lovagrend tagjainak megígérte, az idei 50 millióról 150 millióra emelik a gyümölcspárlatok marketingjéra adott állami támogatást. Így még az sem kizárt, hogy az ellenzéki javaslat megkapja a kormány támogatását.

Nyitrai Zsolt fideszes képviselő "a tovább mélyülő szociális válságot" igyekszik tompítani azzal, hogy 150 millió forinttal 342 millióra emelné a szociális telefontarifák támogatását. Az MDF-es Pettkó András a Magyar Búvár Szakszövetséget támogatná tízmillió forinttal, ugyanis a magyar szövetség rendezi jövőre az Európa-bajnokságot.