Több száz nyugdíjast alkalmaz a rendőrség

Több mint ötszáz nyugdíjast alkalmaz a rendőrség, ők fizetésüket a nyugdíjon felül kapják, ám ez a helyzet január 1-jével változik - írja a Népszabadság.
NAPI, 2009. augusztus 31. hétfő, 08:27

A rendőrség állományában jelenleg 540 olyan személy van, aki nyugdíjat és fizetést is felvesz - írja mai számában a Népszabadság. Az ORFK tájékoztatása szerint a nyugdíj mellett foglalkoztatottak több mint egyharmadát fizikai munkakörben alkalmazzák - ők korábban is ezt a munkát végezték, fizetésük átlagosan bruttó 100-150 ezer forint.

Egy másik csoport alkalmazása az úgynevezett "civilesített" munkakörökhöz kapcsolódik, ahol szükséges a rendőri szakismeret, de a civil státusokra csak közalkalmazotti, illetve köztisztviselői munkakörbe lehet kinevezni munkaerőt. Ők - a nyugdíjon felül - átlagosan bruttó 150-200 ezer forintot keresnek.

A vezetői beosztásban dolgozó 25-30 nyugdíjas funkcionális területeken aktív, s átlagosan bruttó 200-400 ezer forintos fizetést kapnak, szintén a nyugdíjuk mellett.

Az elmúlt időszakban többször felülvizsgálták a foglalkoztatott nyugdíjasok számát, az általuk ellátott beosztásokat, így a racionalizálásnak köszönhetően folyamatosan csökken a különféle rendőri szerveknél nyugállomány mellett foglalkoztatott munkavállalók száma - közölte a lappal az ORFK. A nyugdíj melletti munkavégzésre vonatkozó törvényi előírások januári életbe lépése után a rendőrség is számol azzal, hogy a jelenleg nyugellátást igénybe vevő munkavállalóinak számában nagyságrendi csökkenés áll majd be.

Az érintetteket csak az állománytáblában rendszeresített helyen, nem pedig azon felül foglalkoztatják, és csak a rendőrség működése szempontjából fontos esetekben alkalmaznak ilyen személyeket, az illetményeket a munkajogi szabályok szerint állapítják meg - mondták a szóvivői irodán.

Éves szinten egyébként 1000-1500 fő kerül különböző okok miatt nyugállományba a rendőrségtől, s mivel ez javarészt egészségi alkalmatlanságból következik, a visszafoglalkoztatottak az elmenőknek csak apró töredékét teszik ki. A kinevezések határozott vagy határozatlan idejűek, ez a feladat jellegétől, a végrehajtás kiszámítható időpontjától, illetve attól függ, hogy a nyugdíjas kolléga munkájára, szaktudására mennyi időn keresztül számít az állományilletékes parancsnok.

HOZZÁSZÓLÁSOK