Többen mentünk, kevesebben jöttek

Az első negyedévben 1 százalékkal kevesebb külföldi turista volt Magyarországon, mint tavaly.
NAPI Online, 2008. május 22. csütörtök, 10:54
Fotó:

Az idei év első negyedévében 7,6 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra, 1 százalékkal kevesebb, mint 2007 azonos időszakában, miközben a magyar lakosság 3,7 millió alkalommal utazott külföldre, ami 2 százalékos növekedés a bázishoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a külföldiek összesen 16 millió napot töltöttek el Magyarországon, ami 8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól. A külföldiek magyarországi fogyasztása 188 milliárd forint volt, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A magyar lakosság külföldi utazásai során 134 milliárd forintnak megfelelő összeget költött el.

Az első negyedévben az utasforgalmi egyenleg aktívuma 54 milliárd forintot tett ki, ami 2 milliárd forinttal kevesebb, mint 2007 ugyanezen időszakában.

Tavaly az első negyedévben 7,705 millió külföldi látogató 166 milliárd forintot költött el Magyarországon, 1,2 százalékkal kevesebbet, mint a múlt év első három hónapjában, ugyanakkor a magyarok külföldi költései 77,4 százalékkal 110 milliárd forintra emelkedtek.

Tavaly az első negyedévben a külföldi látogatók száma 7,4 százalékkal nőtt a bázishoz képest. Az első negyedévben az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,3 százalékkal több, 3,636 millió magyar utazott külföldre. Az idén az első negyedévben 3 százalékkal csökkent az egy napra Magyarországra látogatók száma, a több napra érkezőké 5 százalékkal bővült.

Az elmúlt három évben az éjszakázás nélküli utazók száma folyamatosan emelkedett. A KSH szerint ez a tendencia 2007 végén látszott megfordulni, majd az idén az első negyedévben is folytatódott, ám így is közel 80 százalék az egy napra utazók aránya. Az egy napra látogatók kétötöde átutazó.

A külföldi látogatók által eltöltött összes idő 2007 azonos időszakához viszonyítva 8 százalékkal, 16 millió napra csökkent.

A beutazók 98 százaléka Európából érkezett, ezen belül a szomszédos országokból regisztrálták a legtöbb érkezést. A legnagyobb mértékben a lengyel, a cseh és a brit látogatók száma emelkedett, 27, 15, illetve 9 százalékkal.

A hosszabb ideig itt tartózkodók 77 százaléka turisztikai céllal érkezett, ebből 19 százalék volt az üzleti utazók aránya.

A külföldi látogatók 2008 első három hónapjában 188 milliárd forintot költöttek el itt, ebből 118 milliárd forint volt a turisztikai motivációval utazók költése, ami 0,5 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Az egynapos látogatásokból származott a bevételek 33 százaléka, 62 milliárd forint.

A fogyasztás szerkezete változatlannak mondható a KSH jelentése szerint. Az egy napra látogatók élelmiszerek és egyéb árucikkek vásárlására fordították kiadásaik több mint felét. A több napra érkezők kiadásaik 44 százalékát szállásra és vendéglátó-szolgáltatásokra fordították. 7 százalékban élelmiszerre, 13 százalékban árucikkekre, 8 százalékban egyéb szolgáltatásokra költötték.

Az idei év első hónapjaiban a forint jelentősen gyengébb volt, mint 2007-ben, s ez is hozzájárult az összes és az egy napra jutó fogyasztás értékének alakulásához - jegyzi meg a KSH.

A vizsgált időszakban a magyar állampolgárok egynapos utazásainak száma 1 százalékkal csökkent, míg a többnapos utazásoké 7 százalékkal nőtt. Az egynapos utazások csaknem felét vásárlási céllal tették. A turisztikai motivációjú utazások az egynapos utazásoknak csak 29 százalékát tették ki, míg a többnapos utazásoknak 83 százalékát.

A KSH szerint jelentős, 18 százalék volt a munkavégzési célú kiutazások aránya az egynapos utazásokon belül, de még a többnaposak esetében is 13 százalék volt. A magyarok külföldi kiadásaik 85 százalékát többnapos, 15 százalékát egynapos utazásokon költötték el.

A kiadások 62 százaléka, 83 milliárd forint kötődött a turisztikai motivációval utazókhoz, ami folyó áron 10 százalékkal több mint egy évvel ezelőtt, ám ez korántsem jelenti valóban a turisztikai szolgáltatások vásárlását, a pénzmozgásokat más szempontok is befolyásolhatták, például árfolyamváltozások - közölte a KSH.

HOZZÁSZÓLÁSOK