Az Eurostat frissített statisztikája szerint az idén emelt, euróra átszámított magyar minimálbér 444,7 euró volt, míg a romániai 407,9 euró - olvasható a portálon.

2017-hez képest a magyar minimálbér 8,1 százalékos euróban számolt növekedése mindössze a 7. legmagasabb volt. Egy év alatt a legnagyobb emelkedés a román minimálbérnél történt, 48,1 százalék, vagyis a korábbi években mutatott lendületes növekedési ütem idén is folytatódik. Miközben 2017-ben még 29 százalékos volt a magyar juttatás előnye a románéval szemben, idén ez már 9 százalékra mérséklődött, amit a mutatott felzárkózási ütemmel egy év alatt könnyen le tud dolgozni a keleti szomszédunk - jegyzi meg cikkében az mfor.hu.

Az Eurostat a minimálbéreket vásárlóerő-paritáson számolva is közzéteszi, amely alapján a magyar minimálbér 743,2 euró. Bár abszolút értékben alacsonyabb, az árszínvonal különbségének kiszűrésével vásárlóerő-paritáson számolva most már magasabb a román minimálbér a magyarnál, 808,6 euró. Ez azt jelenti, hogy hiába kapnak kézhez kevesebbet a románok, az ottani alacsonyabb árszínvonal miatt már többet ér a magyarnál, több mindenre futja belőle - írta a portál.

A kép forrása: Pixabay.