Tombol a hőség

Harmadfokú hőségriasztás lépett életbe ma nulla órától kedd éjfélig. A kánikula miatt nem lesz kamionstop a hétvégén. A szakemberek mindenkit figyelmeztetnek a nagy meleg veszélyeire és felhívják a figyelmet a fokozott folyadékbevitel fontosságára.
Inforádió, 2015. augusztus 7. péntek, 13:21
Fotó: Napi.hu

A hőségriadó, vagyis a harmadfokú hőségriasztás a legmagasabb, amit el lehet rendelni. Az előrejelzések szerint a legmelegebb ma és holnap lesz, a várható maximumok 33 és 37 Celsius fok között alakulnak. A hőségriadó kedd éjfélig lesz érvényben. A nagy meleg miatt a szakemberek továbbra is a fokozott folyadékbevitelre figyelmeztetnek.

Zoltai Anna a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője kiemelte, hogy gyakoriak ilyenkor a hányással, hasmenéssel járó megbetegedések ezért nemcsak a gyakori kézmosás a fontos, hanem a zöldségek és gyümölcsök alapos megmosása is.

"Jellemzően ebben az időszakban vannak ilyen megbetegedések, ezért az alapvető higiénés szabályok betartására is fel kell hívni a figyelmet, ilyen például a kézmosás. Fontos, hogy ivóvíz-minőségű vízzel mossunk kezet, és a zöldséget-gyümölcsöt is azzal mossuk, célszerű pár percig ezeket áztatni is a vízben" - hangsúlyozta. 

Kőszeginé dr. Szalai Hilda, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendkívüli hőségben figyelni kell a gyógyszerek tárolására is.

"A túlzott hőtől, napfénytől mindenképpen védeni kell a gyógyszereket, még azokat is, amelyekre az van írva, hogy különleges tárolást nem igényelnek" - mondta.

Vida Zsuzsanna neurológus azt emelte ki, hogy az ilyen hőségben érdemes ebéd után pihenni.

"Okozhat alvászavart, sokan panaszkodnak, hogy nem tudnak aludni a melegtől. Akinek jólesik és megteheti, érdemes a kánikulában a kora délutáni órákban egy rövid időt szunyókálni vagy legalábbis lazítással tölteni" - ajánlotta.

A Fővárosi Vízművek a hőségriadó idején nem végez vízkorlátozással járó karbantartást - mondta Haranghy Csaba, a társaság vezérigazgatója.

"Az olyan tervezett munkákat, ami tehát nem hibaelhárítás, nem kezdjük meg" - jelezte.

A Fővárosi Vízművek pedig mobil egységekből hűtött zacskós vizet oszt a Deák téren, továbbá a Keleti és a Nyugati pályaudvarnál. A budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon ásványvizet biztosít utasainak a MÁV-START. A Fővárosi Közterület-fenntartó folyamatosan locsolja a budapesti közúthálózatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2015.08.07 13:41

A tömegközlekedési eszközöket fel kell szerelni légkondival, akár tetszik, akár nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html