Tömeges munkanélküliség: ezt kellene lépni

Rengetegen önhibájukon kívül vesztik el hamarosan munkájukat. Ezt rendszerszinten kell kezelni, és gyorsan kell cselekedni, mert az embereknek nincsenek tartalékaik - mondta Herczog László közgazdász, volt munkaügyi miniszter a Népszavának.
Domokos László, 2020. március 28. szombat, 17:20
Fotó: Napi.hu - Földi D. Attila - Képünk illusztráció.

A szakember ezért egy olyan munkanélkülisegély-típus bevezetését javasolja, amelyben mindenki részesülhetne, aki átmenetileg elvesztette jövedelemét. Akár mert megszűnt a munkája, akár mert kormányrendelet tiltotta meg a vállalkozása, szolgáltatása folytatását, akár mert hozzátartozójáról kell gondoskodnia, de távmunkára nincs lehetősége.

Ezt a segélyt Herczog László szerint a veszélyhelyzet megszűnéséig kellene fizetni, összege pedig a szerződés szerinti díjazás 60 százaléka, de legfeljebb a minimálbér (idén bruttó 161 ezer forint) lehetne.

A közgazdász emellett egy központi szolidaritási alapot is sürget, amelyből gyorssegélyeket lehetne adni a nehéz helyzetbe kerül családoknak, nyugdíjasoknak. Ennek forrása a költségvetési támogatáson és az adományokon túl egy szolidaritási adó lenne - írta a napilap.

HOZZÁSZÓLÁSOK