Tömeges lemondás a bírói szervezet élén

Lemondott az Országos Bírói Tanács (OBT) négy tagja és egy póttagja - közölte az OBT csütörtökön az internetes oldalán.
Domokos László, 2018. április 19. csütörtök, 09:19
Fotó: Pixabay

Rendeki Ágnes, Demjén Péter, Őzéné Hajdú Mária, Seres Lívia tag és Tóth Gyöngyi póttag bejelentette lemondását az OBT tagságról "a meglévő vezetői és bírói feladataikra, részben családi okra hivatkozással" - írta az MTI.

A lemondott tagok értékes munkáját az Országos Bírói Tanács köszöni. Az OBT elnöke intézkedett a póttagok behívásáról - olvasható a közleményben.

Az OBT működése folyamatos, a féléves üléstervben változás nem következett be. Az Országos Bírói Tanács márciusban és áprilisban is havi két egész napos ülést tartott, számos előterjesztést tárgyalt meg, és több bizottsága megkezdte az érdemi munkát.

Az új összetételű Országos Bírói Tanács január 30-án tartotta alakuló ülését. Hilbert Edit, a testület elnöke az ülésen kiemelte, az új összetételű tanácsot a változás igénye hozta létre. Átlátható, kiszámítható, nyugodt, stabil bírósági működésre van szükség - mondta akkor Hilbert Edit, aki a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, az új OBT választott tagja és leghosszabb bírói szolgálati viszonya révén első soros elnöke. (A 15 tagú testület tagjai félévente, bírói szolgálati viszonyuk hosszának sorrendjében váltják egymást az elnöki székben.)

A bíróságok központi igazgatásának felügyeletét - testületként - az OBT látja el, amelynek székhelye Budapest, létszáma 15 fő. Tagjai közül kizárólag a Kúria elnökét delegálja a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény. A további 14 bíró tagját a bírák küldöttértekezlete a küldöttek közül titkosan, szavazattöbbséggel választja meg. Az első tanács 2012. március 15-én kezdte meg a működését.

Fotó forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Demokrata Hungarofil, 2018.04.19 23:06

A Fővárosi Általános Szélhámos és Gazember Felmentési Tábla testületileg is felmondhatna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html