A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A Federal Reserve 97 éves történetében először jövő szerdán sajtótájékoztatót tart a bank elnöke, Ben Bernanke a Fed döntéshozó testületének (FOMC) kamatdöntő ülése után. Az Európai Központi Bank vagy a Bank of England vezetőjének szokását csak részben veszi át, ugyanis nem minden alkalommal, csak évente négyszer áll az újságírók elé. Bernanke a 45 perces kérdezz-felelek alatt részletesen indokolhatja a kamatdöntéseket, túllépve az FOMC híresen szűkszavú, kódolt nyelven fogalmazó kommünikéjén.

A gyors magyarázattal elejét veheti a bank döntéshozóinak későbbi kommentárjaiból fakadó zavaroknak, ugyanis általában ezekből derülnek ki a testületen belüli nézeteltérések, azok a nüanszok, amelyek egy-egy ülésen ilyen vagy olyan irányba elbillentették a döntést. Az utólagos megjegyzések sokszor befolyással voltak a piacokra − ennek tükrében Bernanke sajtótájékoztatói egyfajta biztosítékot jelenthetnek arra, hogy javul az összhang a jegybank szándékai és a piaci döntéshozók lépései között.

A Fed elnöke az elmúlt időszakban már több alkalommal is próbált nyitni a nyilvánosság felé. A sajtótájékoztatók segítségével javíthatja a jegybanki szerepet betöltő Fed imázsát is, titokzatos, a pénzügyi világ egyik templomaként számon tartott intézmény helyett a munkáját elszámoltathatóan végző közhivatalnak láttathatja a Fedet. Ezzel erősítheti a bank függetlenségét, amit az utóbbi hónapokban a Fed monetáris politikáját ellenző ellenzéki képviselők kikezdtek. A legkeményebb kritikát a bank 600 milliárd dolláros kötvényvásárlási programja váltotta ki, amelyről sokan úgy vélik, hogy a pénzkínálat növelésével a Fed elvetette a magját az infláció felgyorsulásának.