Sok baj van Pintérék mindent látó kamerarendszerével

Elképesztő dolgok derültek ki a Belügyminisztérium által kialakítandó központi kamerarendszerről. A BM azt állította, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) által kérteket beépítették a törvényjavaslatba, de ez a hivatal levele alapján egyértelműen nem igaz - derül ki a hvg-hu cikkéből.
Szepesi Anita, 2018. december 2. vasárnap, 18:14
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Ötvenmilliárd forintnál is drágább lenne, viszont számos biztosíték és felelősségi kör hiányozna a Belügyminisztérium által kialakítandó központi kamerarendszerből. Az országos kiterjedésű, totális képi megfigyelőrendszernek nem lesz az adatkezelés jogszerűségéért felelősségre vonható adatkezelője, ugyanakkor a tervezett szabályozás elnagyolt felhasználású felhatalmazást adna a törvényben kijelölt szervezetek számára - írja a hvg.hu.

A törvénytervezetre a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) reagált, a portálnak elküldték a BM-nek írt javaslataikat, amelyekről Kontrát Károly BM-államtitkár a Parlamentben korábban azt állította, hogy beépítették a törvényjavaslatba. Az adatvédelmi hatóság nyilatkozata alapján azonban ez minimum kérdéses.

A BM által létrehozott létesítményben, a Kormányzati Adatközpontban 35 ezer kamera képfolyamait gyűjtenék folyamatosan, 25 ezer terrabájtnyi megfigyelési adat kezelnének, ami központi szinten 50 milliárd forint közpénz elköltését jelentené, és erre még rájönne a településeknél megjelenő, megsaccolhatatlan összegű további költség. Mint kiderült, az adatokat eddig a NAIH sem ismerte.

A tervezet arról szólt, hogy az adatokhoz közvetlenül, egy alkalmazáson át férnének hozzá a jogosult szervezetek. Így azok, akik feltöltik a képeket, megszűnnének adatkezelőnek lenni, mert nem tudnák, hogy egy másik szervezet mikor és miért kéri le a képeiket. Ugyanakkor a központi gyűjtőhely sem lenne adatkezelő, csak adatfeldolgozó. Ezzel viszont nem lenne olyan gazdája ennek a hatalmas képtömegnek, akit jogsértés esetén felelősségre lehetne vonni.

Egy ilyen hatalmas léptékű technikai megfigyelőrendszer nagyon erős adatvédelmi garanciákat kívánna, ám ezek teljesen hiányoznak a törvénytervezetből - állapítja meg a NAIH.

További részletek itt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

monica_schuster, 2018.12.03 17:07

Adatgyüjtes felsö szinten es senki sem vonhato felelössegre....Ezt tanultak a mult rendszerben es ma mar csak kifinomult eszközökkel hasznaljak...Mi lesz a nagyot zengö ADATVEDELEMMEL??? Vagy mindenki gyanus mig az artatlansaga nincs bizonyitva??? Csodaszep fejlödes a 21-ik szazadban, a szabad Europaban, a sok "üldözött" megsegitesevel.. Ezt kellene Brüsszelben prezentelni, hogy megkerüljenek az EU-ba bevandorlasi kötvennyel betelepülö polgarok...Mekkora 5let.... elö fogom magam terjeszteni Brüsszelben mint EU-s tanacsado különleges helyzetekben...D:D:D:D:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2018.12.03 17:03

Ez maga az író, Huxley által megálmodott Szép Új Világ.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.12.02 20:08

Fejlesztenek a komcsi ügynökök, a besúgórendszert nyílt megfigyelőrendszerrel bővítik.
Innoválnak az elvtársak. Digitális 3/3
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html