Ötvenmilliárd forintnál is drágább lenne, viszont számos biztosíték és felelősségi kör hiányozna a Belügyminisztérium által kialakítandó központi kamerarendszerből. Az országos kiterjedésű, totális képi megfigyelőrendszernek nem lesz az adatkezelés jogszerűségéért felelősségre vonható adatkezelője, ugyanakkor a tervezett szabályozás elnagyolt felhasználású felhatalmazást adna a törvényben kijelölt szervezetek számára - írja a hvg.hu.

A törvénytervezetre a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) reagált, a portálnak elküldték a BM-nek írt javaslataikat, amelyekről Kontrát Károly BM-államtitkár a Parlamentben korábban azt állította, hogy beépítették a törvényjavaslatba. Az adatvédelmi hatóság nyilatkozata alapján azonban ez minimum kérdéses.

A BM által létrehozott létesítményben, a Kormányzati Adatközpontban 35 ezer kamera képfolyamait gyűjtenék folyamatosan, 25 ezer terrabájtnyi megfigyelési adat kezelnének, ami központi szinten 50 milliárd forint közpénz elköltését jelentené, és erre még rájönne a településeknél megjelenő, megsaccolhatatlan összegű további költség. Mint kiderült, az adatokat eddig a NAIH sem ismerte.

A tervezet arról szólt, hogy az adatokhoz közvetlenül, egy alkalmazáson át férnének hozzá a jogosult szervezetek. Így azok, akik feltöltik a képeket, megszűnnének adatkezelőnek lenni, mert nem tudnák, hogy egy másik szervezet mikor és miért kéri le a képeiket. Ugyanakkor a központi gyűjtőhely sem lenne adatkezelő, csak adatfeldolgozó. Ezzel viszont nem lenne olyan gazdája ennek a hatalmas képtömegnek, akit jogsértés esetén felelősségre lehetne vonni.

Egy ilyen hatalmas léptékű technikai megfigyelőrendszer nagyon erős adatvédelmi garanciákat kívánna, ám ezek teljesen hiányoznak a törvénytervezetből - állapítja meg a NAIH.

További részletek itt.