A diákhitelezéshez szükséges forrásokat a Diákhitel Központ a pénz- és tőkepiacról vonja be, az állami kezességvállalás miatt rendkívül kedvező áron. A hallgatói hitelrendszer önköltségi alapon működik, a Diákhitel Központ nem termelhet profitot, ugyanakkor a pénzügyi stabilitás érdekében veszteséget sem halmozhat fel. E kettős cél elérésére szolgál a változó kamat, melyet félévente állapítanak meg, és amelynek mértékét döntően az előző időszak átlagos forrásköltsége határozza meg.

A tudatos finanszírozási politikának, valamint a csökkenő hozamkörnyezetnek köszönhetően tovább csökkent a diákhitelezés átlagos forrásköltsége, emellett a kockázati kitettség és működési költségek is kedvezően alakultak.

Az ügyfelek változatlanul kiváló törlesztési fegyelme tovább csökkentette a kockázati kitettséget. A működési költségekre most felszámított kamatelem pedig nem csak a stabil működésre biztosít alapot, hanem arra is, hogy a társaság folytathassa a kezdeti években elhatárolt költségeinek feloldását, amelyet ilyen ütem mellett a közeljövőben teljesen fel is szabadíthat - közölte a Diákhitel Központ. E tényezők együttes hatása tette lehetővé a diákhitel kamatának 9,5-ről 8,5 százalékra történő csökkentését.

A felvehető összegek nem változtak. A költségtérítéses diákok maximum havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulók maximum havi 40 ezer forintot igényelhetnek.

Emellett a negyven év alatti felsőoktatásban tanulók továbbra is választhatják a havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönösszegeket nem csak a hazai, de külföldi tanulmányaik folytatása során is.

Egy korábbi kormányrendelet értelmében, speciális esetben - ha az igénylő szülei már nem élnek, vagy éppen regisztrált álláskeresők – havonta további 10 ezer forinttal nőhet az igényelhető összeg.