Tovább csökkent az álláskeresők száma áprilisban

Tovább csökkent az álláskeresők száma áprilisban: ekkor 612 ezer álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, az előző hónaphoz képest 5,8 százalékkal - 38 ezer fővel - kevesebbet. Az adat az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor 1,7 százalékos, több mint 10 ezer fős emelkedést jelez - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.
MTI-Eco, 2011. május 9. hétfő, 17:32
Fotó: Napi.hu

A regisztrált álláskeresők több mint negyede - 166.400 személy - tartósan, vagyis legalább egy éve keres állást, az előző hónaphoz képest 4,6 százalékkal csökkent a számuk. A tartósan állást keresők között többségben - 57 százaléknyian - vannak azok, akiknek a nyilvántartásban töltött idejük egy és két év között van.

A legtöbb munkakeresőt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében regisztrálták, előbbiben 72.400, utóbbiban 65.200 személyt.

A foglalkoztatási szolgálat adatai szerint áprilisban a nyilvántartott álláskeresők létszámának szezonálisan kiigazított értéke 594.000 volt, ez 3.400 fős csökkenés márciussal összehasonlítva. Álláskeresési járadékra 115 ezren, álláskeresési segélyre 46.500-an voltak jogosultak, és csaknem 190 ezren kaptak bérpótló juttatást. Az álláskeresési ellátásban részesülők száma jelentősen, csaknem 22 százalékkal - 45.000-rel esett vissza, és 2 százalékkal, csaknem 4.000-rel kevesebben kaptak szociális ellátást az év harmadik hónapjához képest.

Az álláskeresők összlétszámának csökkenése ellenére nőtt azon álláskeresők száma, akik semmilyen támogatásban nem részesültek áprilisban: az ellátatlanok áprilisi, több mint négytizedes aránya az álláskeresők összlétszámán belül az elmúlt évek legmagasabb értékét mutatja.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 13,8 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 9,1 százalék. Az előző hónaphoz képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított mutató értéke 0,9 százalékponttal, a munkavállalási korú népességhez viszonyított mutatóé pedig 0,6 százalékponttal csökkent.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliségi ráta Központi Statisztikai Hivatal által publikált legfrissebb adata 11,6 százalék, ami a munkaerő-felmérésből 2011. január-márciusra a 15-74 éves népességre vonatkozóan kapott országos adatot mutatja. Ebben az értékben az egy hónappal korábban publikált adathoz képest 0,1 százalékpontos emelkedést, az előző év azonos időszakához képest pedig 0,2 százalékpontos csökkenést mértek.

Az év negyedik hónapjában jelentősen, havi szinten 68 százalékkal csökkent a bejelentett elbocsátandó létszám: 10 cég, összesen 404 munkavállalót érintő csoportos létszám-leépítési bejelentést tett a munkaügyi központok kirendeltségein. Ez mintegy 600 fővel kevesebb az egy évvel korábbinál.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz újonnan bejelentett munkaerő-igények száma több mint harmadával emelkedett egy hónap alatt: áprilisban 64.800 új álláslehetőséget jelentett be több mint 16 ezer munkáltató. Az előző év azonos időszakához képest 45,9 százalékkal - mintegy 20 ezerrel - emelkedett az új állások száma. A legtöbb új állásbejelentés Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, és Budapestről érkezett.

Az újonnan bejelentett állások 30,5 százaléka volt nem támogatott álláshely, 69,5 százalékát pedig valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretén belül kínálták a munkáltatók, tavaly áprilisban ez az arány 42,7, illetve 57,3 százalék volt.

A hónap folyamán összesen 108 ezer állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, a zárónapon ugyanakkor ennek csaknem fele, 50.000 állás maradt betöltetlen.

HOZZÁSZÓLÁSOK