A Napi Gazdaság cikke.


A következő önkormányzati ciklus végéig még növekszik Budapest tervezett adóssága - derül ki abból a rendelettervezetből, amelyet szerdán tárgyal a fővárosi közgyűlés. A testület az idei költségvetését 47 milliárd forintos hiánnyal tervezi elfogadni, ugyanakkor 14,5 forintos tőketörlesztésre is sor kerül ebben az évben, vagyis a hitelállomány - változatlan devizaárfolyamokat figyelembe véve - 33 milliárd forinttal nőhet.

A következő években lassul a hitelállomány növekedése - legalábbis a jelenlegi prognózis szerint -, és a következő önkormányzati ciklus végére eléri a 234 milliárd forintos csúcsot. Az adósságszolgálati kiadások szempontjából szerencsésen alakul az idei év, hiszen a tavalyi 27 milliárd forintnál tízmilliárd forinttal kevesebbet kell idén a fővárosnak erre a célra fordítania, ráadásul a következő két évben a 12-13 milliárd forintos szintre mérséklődnek a kamatkiadások, ez pedig a konjunktúra - s így az adóbevételek - felpörgésével kedvezőbb helyzetbe hozza a büdzsét.

Igaz, a tőketörlesztések megugrásával az adósságszolgálat 2013-tól ismét növekedni kezd, az évtized közepére pedig eléri a húszmilliárd forintot. A főváros az idén két hitelfelvételre készül, a költségvetési tervek szerint 40,8 milliárd forintos hitel felvételére kerülne sor az Európai Beruházási Banktól 26 éves futamidővel, illetve egy kisebb hitellehívásra készül a főváros a Magyar Fejlesztési Banktól.


A Moody's és a Standard & Poor's - a főváros felkérésére - minősíti a város adósságát, szerintük Budapest adóssága kezelhető mértékű, hitelképessége jó, költségvetési politikája prudens és átlátható. A fővárosok besorolása általában együtt mozog az adott ország megítélésével, ennek megfelelően a Moody's nemrégiben megtartotta Budapest Baa1 minősítését negatív kilátásokkal, ami azonos az ország minősítésének besorolásával.

A Standard & Poor's pedig negatívról stabilra javította a kockázati besorolást mindkét esetben. A Moody's a magyar főváros erősségeként tartja számon eddigi költségvetési politikáját, amely tükröződik a javuló működési eredményben, továbbá a jó likviditási helyzetben és kedvező adósságstruktúrában, ami menedzselhető adósságszolgálattal jár együtt. A hitelminősítő kiemeli, hogy az elmúlt öt évben Budapest mindig a költségvetési határain belül maradt. A Standard & Poor's a BBB mínusz/A-3 adósbesorolás kilátását stabilra javította, megállapította, hogy a város adósságának több mint felére állami garancia van és a városvezetés "jó készpénzkezelő magatartást tanúsít".

Mindkét nemzetközi hitelminősítő kitér arra is, hogy a BKV adósságállománya komoly kockázatot jelent. Ezt a kockázatot csökkenheti a kormány és a főváros között 2009 decemberében megszületett szándéknyilatkozat a BKV működési támogatásáról.