Tovább emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak

A mezőgazdasági termelői árak színvonala január-februárban 23 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a növénytermesztési és kertészeti termékek termelői ára 23,1, az élő állatoké és állati termékeké 22,7 százalékkal emelkedett.
Máté Dániel, 2001. április 9. hétfő, 09:00
Fotó:

2000 első két hónapjához viszonyítva a gabonaféléket 58,4 százalékkal magasabb árszinten értékesítették. A kukorica és az árpa felvásárlási átlagára kiemelkedően növekedett. Az élelmezési burgonya termelői átlagára 14,8 százalékkal haladta meg a múlt évit, a zöldségfélék árszintje közel 2 százalékkal nőtt. Az alma és a körte felvásárlási átlagára ez év január-februárjában egyharmadára csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, így a gyümölcsök termelői árának szintje 31,3 százalékkal alacsonyabb lett a múlt évinél.
A vágóállatok közül a vágósertés termelői átlagára 47, a vágóbaromfi árszínvonala 26 százalékkal nőtt. A vágómarha ezzel szemben csak 2,7 százalékkal drágult az előző és első kéthavi átlagárához képest. A tyúk ára 15, a tehéntejé 10,5 százalékkal növekedett.
Februárban a mezőgazdasági termékek termelői árának színvonala 21,3 százalékkal haladta meg az előző évit. Ezen belül a növényi és kertészeti termékek árszintje 19,6, az élőállatoké és állati termékeké 23,6 százalékkal emelkedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK