Tovább emelkedtek az ipari termelői árak

Az ipar belföldi értékesítési árai idén májusában az előző havihoz viszonyítva 3,4 százalékkal, az előző évivel összehasonlítva 9,1 százalékkal emelkedtek. Az exportértékesítés árai áprilisinál 4,1 százalékkal, a tavaly májusinál 2,0 százalékkal voltak magasabbak - közölte a KSH.
Kasnyik Márton, 2010. június 30. szerda, 09:05
Fotó:

A belföldi és az exportár változásának eredőjeként az ipari termelői árak az előző havihoz képest 3,8 százalékkal, az egy évvel korábbihoz mérten 5,5 százalékkal nőttek.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai 2010 májusában átlagosan 2,0 százalékkal haladták meg az előző havit. A legnagyobb mértékben ebben a hónapban is a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás 2009 novembere óta folyamatosan emelkedő árai nőttek (7,1 százalék).

Mérséklődtek a számítógép-, elektronikai, optikai (0,5 százalék), valamint az élelmiszeripari (0,2 százalék) termékek árai. A textil- és bőr-, valamint a gyógyszeripari árak nem változtak.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül idén májusban az előző hónaphoz képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 4,5, a beruházási javaknál 0,6 százalékos árnövekedés mutatkozott, míg a fogyasztási cikkek árai 0,2 százalékkal mérséklődtek.

HOZZÁSZÓLÁSOK