További esés a kiskereskedelemben

2007. szeptemberben folytatódott a kiskereskedelmi forgalom év eleje óta tartó csökkenése.
NAPI Online, 2007. november 23. péntek, 09:00
Fotó:

A változatlan áron számított forgalom az első kilenc hónapban 2,5 százalékkal, ezen belül a harmadik negyedévben 4,1 százalékkal, szeptemberben 4,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Az előző hónaphoz képest a kiskereskedelmi eladások volumene 0,6 százalékkal mérséklődött a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2007 első kilenc hónapjában 4385 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. A kiskereskedelmi eladások 50,1 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 20,4 százalékát a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 11,1 százalékát a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították, a többi szakágazat részesedése 18,4 százalék volt. Szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma meghaladta az 525 milliárd forintot.

Folytatódott az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított forgalmának visszaesése: 2007 első kilenc hónapjában 0,9 százalékkal, szeptemberben 3 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. Az eladások jelentős részét (91 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper-, szupermarketek, vegyesboltok) forgalma szeptemberben 2,7 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai ennél nagyobb mértékben, 6,2 százalékkal csökkentek. Szeptemberben a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,4 százalékkal elmaradt az egy hónappal korábbi szinttől.

Tovább csökkent a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma, az eladások 2007 első kilenc hónapjában 3,9 százalékkal, szeptemberben 5,7 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakának szintjétől. A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek eladásai növekedtek szeptemberben, miközben szinte minden tevékenységcsoportban csökkent a forgalom; a legnagyobb mértékben az iparcikk jellegű vegyes és a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag üzletek értékesítésének volumene esett vissza az előző év azonos hónapjához képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma szeptemberben 0,7 százalékkal elmaradt az előző havitól, a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2007. szeptemberben az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 3,5 százalékkal, az eurózóna országaiban 1,6 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest, a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. A tagállamok közül kiemelkedően növekedett Lettország változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalma, ugyanakkor a magyar kiskereskedelmen kívül csökkenést mértek még Portugáliában.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek, valamint üzemanyagtöltő-állomások együttes forgalma szeptemberben 196 milliárd forint volt. A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalma 0,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának szintjét. Az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2007. szeptemberben 4,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az országos kiskereskedelmi forgalomból továbbra is Közép-Magyarország képviseli a legnagyobb részt, aránya a II. negyedévben 37,5 százalékot tett ki. A többi régió egyenként 9-12 százalékban részesedett a kiskereskedelmi forgalomból. 2007. II. negyedévben minden régióban csökkent a kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma, a legkisebb mértékben Közép Magyarországon és a Dél-Dunántúlon, a legnagyobb mértékben pedig az Észak-Alföldön.

HOZZÁSZÓLÁSOK