Trump:"A németek rosszak, nagyon rosszak"

Német lapok szerint Donald Trump amerikai elnök éles szavakkal bírálta Németországot külkereskedelmi mérlegének többlete miatt csütörtökön Brüsszelben Jean-Claude Junckerrel és Donald Tuskkal, az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökével zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásán.
Papp Zsolt, 2017. május 26. péntek, 10:26
Fotó: MTI/AP

"A németek rosszak, nagyon rosszak. Nézzék ezt a sok millió autót, amelyet az Egyesült Államokban eladnak. Ennek véget vetünk" - mondta Donald Trump a Spiegel Online hírportál értesülése szerint.  A Süddeutsche Zeitung című lap pénteki beszámolója szerint az amerikai elnök nem általában véve a németeket bírálta, hanem a német külkereskedelmi mérlegnek az Egyesült Államokkal szemben is jelentős többletét, kiemelve, hogy egy "rossz, nagyon rossz" jelenségről van szó - írja az MTI.

A Spiegel Online szerint Jean-Claude Juncker vitába szállt Donald Trumppal, kifejtette, hogy a kereskedelem szabadsága valamennyi résztvevő javát szolgálja. A Süddeutsche Zeitung szerint az uniós intézmények vezetőit és a tárgyaláson részt vevő munkatársaikat megdöbbentette, hogy Donald Trump és kísérete milyen kevéssé tájékozott kereskedelempolitikai ügyekben. Az elnök gazdasági tanácsadója, Gary Cohn azt hitte, hogy az Egyesült Államok és Németország között más vámtarifák érvényesek, mint az Egyesült Államok és Belgium viszonylatában, holott az Európai Unió tagállamai közösen kötnek kereskedelmi szerződéseket harmadik országokkal.

A német sajtó szerint Donald Trump először egy 1990-es interjúban fejtette ki részletesen elképzeléseit a kereskedelempolitikával kapcsolatban. A Playboy című magazinban megjelent interjúban sürgette, hogy az amerikai ipart védjék vámokkal a német és a japán konkurenciától.

Donald Trump meggyőződése több mint negyedszázad alatt nem változott, ezt jelzi a januári beiktatása előtt a The Times című brit és a Bild című német lapnak adott interjú is, amelyben kilátásba helyezte, hogy 35 százalékos védővámmal sújtják a német autóipart.  Az ügy azért fontos Németországnak, mert gazdaságának fő húzóágazata az exportra építő ipar, és az Egyesült Államok az egyik legfontosabb gazdasági partnere.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2017.05.26 13:05

Trump ugyanazt hajtogatja évek óta. Igen, néhány országnak nagy a többlete az USA-val szemben. De mi a megoldás ? Nem véletlen, hogy amerikai autó nem kell sem Európába sem Ázsiába. Benzin/gázolajzabáló gépek és ráadásul drágák is. Megragadtak a 60-as évek szintjén, amikor az olaj olcsó volt és nem számított a fogyasztás. A németeknek és a japánoknak kellene ugyanolyan, a világ nagyobb részén eladhatatlan járműveket gyártani, vagy az USA-nak kellene rájönni, hogy a világ megváltozott ? Szeirntem az utóbbi, az extra vámokkal csak konzerválják a lemaradásukat. Ideje lenne idomulni a világ folyamataihoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kutyauto, 2017.05.26 12:51

Valójában úgy kellene elképzelni a pénzt, mintha pl. alma volna. Hogy mennyi elosztható, megadóztatható alma van egy országban, az pontosan attól függ, hogy mennyi almafa van. Mert csak az hoz létre napfényből, marhatrágyából és vízből almát. Ezen kívül csak a más országokban almát termelőktől nekik eladott itthon gyártott termékkel lehet valódi plusz almát hozni az országba. Az országon belül dolgozó és adózó szolgáltatók, közszolgálati dolgozók és a többiek ebből a szempontból nem számítanak. Nem hoznak létre almát, csak a mások által létrehozott almával kereskednek.
Erről szól az egész világ. Aki termel és exportál az gazdagodik, aki nem az meg szegényedik.
Mi sem állunk jól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.05.26 11:21

az usaban a munkanélküliség roppant alacsony, ráadásul tovább csökken, most pl már 4.4% ra esett.

a külkerhiány pedig nem probléma, tekintve, hogy az usd a globális tartalékdeviza, ami így halmozódik külföldön.

úgyhogy trump aggodalma értelmetlen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html