Tudta? Nem szabad szelfizni a szavazólappal

A szavazólapok lefényképezése vagy a szavazókörből való kivitele jogsértő a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által még a 2014-es országgyűlési választás előtt elfogadott, a választási szerveknek kiadott, nem kötelező érvényű iránymutatása szerint.
MTI, 2016. október 2. vasárnap, 12:44
Fotó: Napi.hu

A testület jogértelmezési álláspontját azzal indokolta, hogy a szavazólap okirat, amelynek rendeltetése a választópolgárok akaratának megjelenítése és a választás eredményének megállapítása.

Az NVB szerint ebből következik, hogy sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, valamint a választás titkosságát és a választásban való önkéntes részvételt, ha a választópolgár a szavazólapot sajátjaként kezeli, a szavazóhelyiségből kiviszi vagy a borítékba helyezés előtt felvételt készít róla. Ez azt jelenti, hogy a választópolgár így szelfit sem készíthet magáról a szavazófülkében.

Az NVB 2014-es iránymutatásában felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazás titkosságához hozzátartozik a szavazólap tartalmának titkossága is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.10.02 13:42

Nem szabad lefotózni a szavazólapot?
Kérem a törvény pontos szövegét erre vonatkozóan!
Kerestem, hogy miért nem, se nem találtam olyat, ami tiltaná, csak magyarázatokat.
1., "A szavazólapok lefényképezése vagy a szavazókörből való kivitele jogsértő a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által még a 2014-es országgyűlési választás előtt elfogadott, a választási szerveknek kiadott, nem kötelező érvényű iránymutatása szerint. "
Tetszenek érteni? nem kötelező érvényű iránymutatása szerint.
2., "Az NVB 2014-es iránymutatásában felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazás titkosságához hozzátartozik a szavazólap tartalmának titkossága is."
Na, ez megintcsak megdőlt, mert a szavazólapot azonnal bemutatták, ahogy elfogadták. Teljes mértékben közzétették, hiszen nem tudnánk, hogy milyen kérdés szerepel rajta. Így már semmilyen titkos infó nincs rajta, ugyanaz a szavazóhelyiségben, mint a sajtóban. Rákerül egy pecsét, és a két egymást metsző vonal. Ebben mi a titkos? *Azon kívül politikusok is nyilatkoztak, hogy hogyan szavaznak, szavaztak.
Ha elmondhatta, akkor nem titkos, ugyanis a lap nyilvános, az iksz vagy kereszt pedig ugyanaz, mintha elmondja*.
És ugye ez is csak iránymutatás, de törvényi sor nincs rá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html