Túlzottan optimisták a magyar kormány növekedési várakozásai (Moodys)

A Moody's Investors Services vezető elemzője szerint a magyar kormány növekedési várakozásai vélhetően túl magasak és elképzelhető, hogy a kormánynak további költségvetési intézkedéseket kell hoznia; Anthony Thomas erről egy prágai konferencián beszélt szerdán.
MTI-Eco, 2011. május 4. szerda, 13:28
Fotó:

A közgazdász szerint az Orbán kormány 2014. évi 4-6 százalékos növekedési becslése valószínűleg túlzott optimizmusra vall és középtávon újabb intézkedésekre lehet szükség. Meglehetősen ambiciózus cél a GDP-arányos költségvetési hiány 2014. évi 1,9 százalékra csökkentése, de ezzel a kormány egy erős bővülési ütemet feltételez - fogalmazott Thomas. "Egyszerűen nehéz azt látni, hogy ez a növekedés megvalósul" - tette hozzá.

Az elemző optimistább hangon szólt Bulgáriáról. Elmondta: Szófia várhatóan az idén 3 százalék alá csökkenti államháztartási hiányát és a kormány felismerte, hogy kezelni kell bizonyos intézményi hiányosságokat így az EU fejlesztési pénzek hatékonyabb felhasználását, vagy a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelmet. Ezeket figyelembe véve a Moody's áprilisban felülvizsgálat alá helyezte az ország besorolását és várhatóan július elején javíthatnak Bulgária minősítésén - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK