A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége által szervezett tüntetés kezdetére másfélezren jelentek meg a demonstráció helyszínén. A kormányszóvivő szerint a kormány éppen azt teszi, amit a szakszervezetek kérni szeretnének, vagyis valami félreértés lehet az oka a tüntetésnek.

A demonstráción részt vettek különféle civil szervezetek, illetve pártok szimpatizánsai különféle zászlókkal, és feltűnt az árpádsávos lobogó is.
 

Ne engedjük ellopni, amit 116 éve elődeink hoztak létre, a nemzeti kockázatközösségen alapuló egészségbiztosítást - szólított fel a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. Palkovics Imre többek között arra figyelmeztetett, hogy az egészségbiztosítás 1500 milliárdját akarják átjátszani az üzleti köröknek.

Nagy taps fogadta, amikor Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke kijelentette: újra visszajövünk, ha a tiltakozásnak nem lesz eredménye. Elég volt - mondta a szakszervezeti vezető. Borsik János utalt arra, hogy szerinte az MSZP egyre több baloldali értéket ad fel az SZDSZ zsarolására. Amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nevét említette, a hallgatóság közül többen pfuj, pfuj, Gyurcsány takarodj, kiabálásba kezdtek.

A demonstráció végén az öt szakszervezet vezetői felolvasták felhívásukat, amelyet a Magyar Országgyűlés elnökéhez intéztek. Ebben arra kérik Szili Katalint, hogy segítse elő az érdemi társadalmi párbeszéd létrejöttét az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról. A tüntetés rendbontás nélkül ért véget.


Daróczi Dávid kormányszóvivő sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy ha a kormány teljesítené a szakszervezetek kérését, vagyis, ha letenne az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról, éppen akkor nem teljesülne a szakszervezetek elvárása. Daróczi Dávid hozzátette: a kormány javaslatának ugyanis két célja van, jobb egészségügyi szolgáltatást nyújtani az embereknek többletfizetés nélkül, illetve, hogy erősödjön a nemzeti kockázatközösség.