Tüntetnek a diákok a tandíj ellen - nem akarnak politikai döntést

Az Alkotmánybíróság tegnap megszületett döntésétől, illetve a majdani népszavazástól függetlenül demonstrációra készül holnap a felsőoktatási hallgatókat képviselő HÖOK a képzési hozzájárulás, vagyis a tandíj ellen. A szervezet konstruktív javaslatot is tett, amelynek értelmében a nem elég szorgalmasak megfizetnék lustaságuk árát.
NAPI Online, 2007. október 16. kedd, 07:56
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

A szerdai tüntetéssel a kormányra gyakorlunk nyomást, hogy vegye figyelembe a lakosság legalább öt, közvetve pedig tíz-tizenöt százalékát érintő kérdésben a szakmai véleményünket, és ne politikai döntés szülessen - mondta lapunknak Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke. A HÖOK a tandíj ellen demonstrál, ezúttal azonban már alternatív javaslattal is előállt, amelynek lényege, hogy a felvett, de nem teljesített kreditek után fizetnének a hallgatók. A nem teljesített kreditek után bachelorképzésben, illetve az osztatlan képzést jelentő régi rendszer első hat félévében a mindenkori hallgatói normatíva 2-4 százalékát kellene kifizetniük a gyengén teljesítő tanulóknak, a mesterképzésben, illetve az osztatlan képzés utolsó négy félévében pedig 3-5 százalékát vetnék ki rájuk.

A javaslat lényege a HÖOK szerint éppen az, hogy motiválja a hallgatókat, szemben az általános tandíjjal, amely nem differenciál, sőt a tehetséges diákoknak többet kellene fizetniük a jobb oktatási intézményekben - magyarázta Miskolczi Norbert. Az elképzelés szerint a díjat a következő félévi beiratkozáskor (vagyis a tárgyújrafelvételnél) kellene befizetni, és az államvizsgára bocsátás feltételei között is szerepelne, hogy a hallgatónak ne legyen tartozása az oktatási intézménnyel szemben. Jelenleg a felvett kreditek 20-40 százalékát nem teljesítik a diákok; ha fizetni kellene utánuk, akkor az ebből származó bevétel a HÖOK szerint olyan mértékű pozitív változást eredményezne az intézményi költségvetésekben, hogy lehetővé válna a tanulmányi ösztöndíj 10-11 százalékos emelése is. Ebben a rendszerben ugyanakkor elméletileg elképzelhető az is, hogy egyáltalán nem származik bevétel, mivel mindenki elsőre elvégzi a tárgyakat - a HÖOK elnöke szerint ebben az esetben viszont hatalmas minőségi ugrás következne be a felsőoktatásban, a kormányzatnak pedig el kell döntenie, hogy pusztán egy költségvetési tételről van szó vagy valóban fontos a minőségi felsőoktatás.

A szabályozás a felsőoktatásban már részt vevő hallgatókra is vonatkozna, ami azt jelenti, hogy költségvetési hatásai hamarabb láthatóvá válnak, kétséges azonban, hogy mennyire támogatják ezt a diákok. A HÖOK országos közgyűlése ellenszavazat nélkül fogadta el a javaslatot, ami egyértelműen közvetíti a hallgatók véleményét - hívta fel a figyelmet Miskolczi Norbert. A most tervezett tüntetésen mindenesetre jóval kisebb érdeklődés várható, mint a tavalyi, felfokozott politikai légkörben megtartott demonstráción. Ha az akció nem jár eredménnyel, számos további lehetőség adott a HÖOK számára; ezek között akár a hallgatói sztrájk is szerepelhet, ám ezt Miskolczi Norbert nem tartaná jó megoldásnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK