A soron kívüli átalakítással a tárca 2014. június 30-ról december 31-ig meghosszabbította a vendéglovagoltatásba bevont nullás lovak alkalmassági vizsgájának határidejét, azaz türelmi időt vezet be.

A módosítás kitolja az átmeneti türelmi időt az ismert származás igazolására 2019. december 31-ig, illetőleg a lovasterápia és fogyatékos személyeknek nyújtott szolgáltatásba bevont lovak esetében 2020. december 31-ig. A négyéves és ötéves minimum életkori előírás alapján a jogszabály-módosításának kihirdetésekor születendő lovak a 11 hónap vemhességi időt is figyelembe véve így még élvezhetik a mentességet.

A módosítás mentességet biztosít azon ismeretlen származású lovakra, melyekre a szolgáltatók 2020. december 31-ig már megszerezték az alkalmasságot igazoló hatósági bizonyítványt, mivel az alkalmassági vizsga megismétlése esetében sem kell az ismert származást már utólag igazolnia a szolgáltatónak (5 évente van szükség fő szabály szerint megújításra).

A türelmi idő lejártát követően ugyanakkor lezárul a származás nélküli lovak szolgáltatásba történő bevonása a korábban egyáltalán nem minősített lovak esetében. A könnyítést segíti elő a minimum ló számra vonatkozó előírás eltörlése is, amely intézkedéssel a kisebb lovardák is bekapcsolódhatnak a szolgáltatásnyújtásba.

A rendelet 2013. szeptember 1-jével hatályba lépett legutolsó módosítását követően a jogalkalmazó hatóságok által jelzett, a végrehajtást elősegítő és pontosító kiegészítéseket és javításokat is tartalmazza, mint például a nyilvántartásba vételnél kért adatok, szakmai gyakorlat igazolása.

Az NGM bízik abban, hogy a rendelet módosításával sikerült állattenyésztési és turisztikai szempontból egyaránt megfelelő megoldást találni a lovas szolgáltatásnyújtásban érintett hazai mikro-, kis- és középvállalkozások számára.