Tűzifagyűjtő közmunkaprogram indul

A kormány téli tűzifagyűjtő közmunkaprogramot indít, amelynek keretében 6600 köbméter tüzelőt gyűjtenek majd össze, ezt az önkormányzatokon keresztül, köbméterenként 1500 forintért vásárolhatják meg a rászorulók - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
MTI-Eco, 2010. november 16. kedd, 15:55
Fotó:

Czomba Sándor hangsúlyozta: a program célja, hogy a szegényebb családok a közmunkaprogram keretében, az állam támogatásával juthassanak hozzá téli tüzelőjükhöz.

Az államtitkár ismertette: a közmunkaprogramba - amelyben csaknem 160 település vesz részt - körülbelül 620 embert vonnak be, az e mögött álló 68 millió forintos állami támogatás a résztvevők bérét, járulékait teljes mértékben fedezi. A támogatás bruttó 130 000 forint munkavállalónként, ez magában foglalja a munkaeszközöket is - ismertette az államtitkár. Hozzátette: a pályázatok már beérkeztek, várhatóan még a héten elindul a program.

Hozzáfűzte: az erdőgazdaságokkal egyeztetve határozták meg a kitermelhető tüzelő mennyiségét.

Az erdészetek az összegyűjtött gallyakat, ágakat, tűzifát a pályázaton részt vevő önkormányzatoknak adják át, amelyek eldöntik, hogy az adott településen kinek van rá szüksége. A rászorulók köbméterenként 1500 forintért vásárolhatják meg a tüzelőanyagot, míg a piaci ár 8000 forint körül van - mondta Czomba Sándor.

A program keretében legalább 3000 család juthat kedvezményesen tűzifához.

Az államtitkár hangsúlyozta: nem "szedd magad mozgalom" keretében történik a tűzifagyűjtés, a közmunkaprogramban részt vevők munkabért kapnak, és amennyiben rászorulók, ők is ugyanolyan feltételekkel juthatnak hozzá a tűzifához mint az önkormányzatok által kijelölt családok.

"A falopás bűn", ez ellen továbbra is határozottan fel kell lépni, és nincs úgynevezett "szociális lopás", azonban a rászorulóknak segítséget nyújt a kormány - hangsúlyozta. Hozzátette: a tényleges falopás szinte mindig kereskedelmi célú.

A program lebonyolításában, szervezésében az állami erdőgazdaságok tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Fejlesztési Bank is együttműködik.

HOZZÁSZÓLÁSOK