Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több vérnyomáscsökkentő forgalmazását is felfüggesztette az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) minőségi hibára hivatkozva. Az intézet vezetőinek nyilatkozatai alapján akár 200 000 beteget is kezelhettek a rákkeltő gyógyszerekkel.

Tekintettel arra, hogy a forgalomba helyezett rákkeltő anyagot tartalmazó gyógyszerek több százezer ember egészségére jelentenek közvetlen és valós veszélyt, ezért úgy gondolom, hogy a felelős személyek elleni büntetőeljárás semmiképpen sem mellőzhető - írta Bangóné Borbély Ildikó, aki azt kérdezte Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy az ügyben beszélhetünk-e bűncselekmény megalapozott gyanújáról, ha igen, miről, ha nem, miért nem? És mikor indít az ügyészség hivatalból büntetőeljárást?

Polt Péter azt válaszolta, hogy a képviselő kérdésében írtakat a Legfőbb Ügyészség feljelentésként értékelte, és továbbította az azzal kapcsolatos további intézkedésre jogosult Fővárosi Főügyészséghez. A feljelentés elbírálásának eredményéről a döntést hozó szervezeti egységük, illetőleg a nyomozó hatóság fogja Bangóné Borbély Ildikót tájékoztatni - derül ki a legfőbb ügyész válaszából.

Elővigyázatosságból, a betegek biztonsága érdekében az OGYÉI június 29-i hatállyal felfüggesztette 27-féle valsartan hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását a készítmények gyártásához használt - egy kínai gyártó által előállított - hatóanyag feltételezett minőségi hibája miatt. A készítmények listája itt érhető el.

A korábbi hírek szerint maga az előállító jelezte a hibát, a cseh és a lengyel hatóságok után lépett a magyar gyógyszerügyi hatóság is, s döntött a visszavonásról. Mivel a hatóanyagot több tagállamban forgalomban lévő készítményben is felhasználták, a bejelentést az Európai Gyógyszerügynökség is vizsgálja.

A betegek július 30-tól augusztus 31-ig vihetik vissza a patikákba a forgalomból kivont, minőségi hibás valsartan hatóanyagú gyógyszereket. Betegenként legfeljebb két, felbontatlan doboz árát térítik vissza a gyógyszertárak.

A kép illusztráció, forrás: Shutterstock.