Új alkotmányt ígér Karácsony Gergely

Karácsony Gergely többek között átfogó béremelési programot, 13. havi nyugdíjat és rezsicsökkentést is ígér abban az esetben, ha ő alakíthat kormányt az áprilisi választás után.
Szepesi Anita, 2018. március 3. szombat, 15:46
Fotó: MTI Fotó

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje egy szombati, budapesti rendezvényen a Szociális demokrácia 10 pontban című beszédében ismertette miniszterelnöki vállalásait.

Az elmúlt időszakban néhány ember elképesztő magánvagyonra tett szert, és bennük az az egy közös, hogy mindannyian Orbán Viktor barátai vagy családtagjai - jelentette ki. "Az egy vőre jutó jövedelem csillagászati", de az egy főre jutó jövedelem még mindig alacsony - fogalmazott. Hozzátette, foglalkozni kell a "lopott vagyonok" kérdésével. Ezért létrehozzák az antikorrupciós ügyészséget, feltárják az elmúlt nyolc év összes "mutyiját", és ha a bíróság is úgy látja, hogy közpénzből magánvagyonok jöttek létre, akkor elkobozzák ezeket a vagyonokat - idézi a politikust az MTI.

A kormányfőjelölt szerint az ellopott pénzeket többek között az uniós adófizetők pénzéből lopták el. Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy az MSZP-Párbeszéd az uniós forrásokat az oktatásra, az egészségügyre és az emberek életminőségének javítására fordítja.

Mit kapnak a nyugdíjasok?

Az elmúlt nyolc évben elindult egyfajta gazdasági növekedés, de ebből a nyugdíjasok "nagyjából semmit" sem kaptak - közölte. Igazságot kell tenni a nyugdíjrendszeren belül is, ezért megszüntetik a "luxusnyugdíjakat", az alapnyugdíjat kétszeresére emelik, a 100 ezer forintnál kisebb nyugdíjakat pedig fokozatosan felzárkóztatják - jelentette ki.

Mindenki számára hozzáférhető, magas színvonalú egészségügyet hoznak létre - sorolta tovább ígéreteit. Az elmúlt nyolc évben csillagászati összegeket vettek ki az egészségügyből, ezért minimum ezeket a pénzeket vissza kell adni, hogy Magyarország legalább az uniós átlag szintjén költsön saját nemzeti jövedelméből az ágazatra - mondta a politikus.

Egészségügy

A háziorvosi ellátás az egészségügy erős alappillére lesz, és felpörgetik a népegészségügyi programokat - tette hozzá.
A tudás jelentősége végtelenül fel fog erősödni, de a kormány szándékosan elveszi a tudáshoz való hozzáférés lehetőségét - vélte Karácsony Gergely. Az MSZP-Párbeszéd átfogó oktatási reformot hajt végre, visszapótolja az oktatásból elvett milliárdokat, ingyenessé teszi az első diplomát, csökkenti a tananyag mennyiségét és megbecsüli a pedagógusokat - foglalta össze a területen tett vállalásait.

Adómentes minimálbér

Az adórendszerre átkanyarodva az egykulcsos adót "ősbűnnek" nevező kormányfőjelölt azt mondta, hogy újra adómentessé teszik a minimálbért, ami a keresők kétharmadánál azonnal 20-30 ezer forintos fizetésnövekedést jelent. Karácsony Gergely, aki a munkavállalók kiszolgáltatottságának csökkentése mellett érvelt, azt is leszögezte, hogy meg kell adóztatni az offshore-jövedelmeket, az óriásvagyonokat és a környezetszennyező cégeket.

A nők ugyanazért a munkáért 15 százalékkal kevesebb bért kapnak, ezért ezen a területen is a törvény erejével kényszerítik ki az egyenlőséget - hangsúlyozta.

A kormányfőjelölt bejelentette, hogy ötven százalékkal csökkentik a háztartások rezsikiadásait. Ennek egyik eleme, hogy az átlagfogyasztás szintjéig 30 százalékkal csökkentik a gáz és tíz százalékkal a villany árát, a nagyon kismértékű fogyasztást pedig még olcsóbbá teszik. Az uniós forrásokból finanszírozott hőszigeteléssel, nyílászáró-cserével és fűtéskorszerűsítéssel tovább lehet mérsékelni a rezsikiadásokat - közölte.

Szegénység felszámolása

A miniszterelnök-jelölt a szegénység felszámolására tett ígéretei között a családi pótlék megduplázását, a zuglói önkormányzatban már bevezetett szociális modell országos kiterjesztését és a gyermekéhezés felszámolását említette.

A hazai kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére és helyzetbe hozására áttérve azt mondta, hogy a bérnövekedést úgy érik el, hogy az ne jelentsen pluszterhet a munkaadóknak.

Bejelentette azt is, hogy népszavazással semmisítik meg az alaptörvényt, és ezt követően az emberekkel közösen hoznak létre egy új alkotmányt. Orbán Viktor 2010-ben esküt tett a Magyar Köztársaság alkotmányára és "az első percben beletörölte a lábát. Én ugyanezt fogom tenni a Fidesz alaptörvényével" - jelentette ki.

Képünk forrása: MTI Fotó/Soós Lajos

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2018.03.05 11:22

Karácsonyra sehol sem lesz Karácsony !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.03.04 18:04

ígérni sok mindent lehet, a Tákolmány ezer sebből vérzik de az eltörléséhez, vagy emberibb formájúvá alakításához kétharmad kell.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ti kamuztok, 2018.03.04 16:29

@csaba7272: "Mindent ígérget, aztán jókommunista módjára nem ad semmit, vagy még azt is elveszi amit eddig kapott a nép."

Te öreg, mire is gondolsz? Mert a qurmányod, O1G-vel az élén marhára nem azokhoz beszél, akiknek nem adott semmit! Miskolcon éppen arról beszélt, hogy milyen is az, ha hazai "migráncsok" ki lesznek paterolva, még azokból a lehetőségekből is, ami volt nekik, mert normális megélhetést biztosító munkát ugyan nem tud adni nekik, de az elvárásai velük szemben, ennek ellenére megvannak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2018.03.04 15:15

Tipikus kommunista ez a nyálasszájú, taknyos gyerek. Mindent ígérget, aztán jókommunista módjára nem ad semmit, vagy még azt is elveszi amit eddig kapott a nép.
A szocilibcsielempédékásjobbikosoknak javaslom, hogy mehetnek a migránsok után a németekhez. Merkel nyanyó ot is beígérte az autólakásjófizetést a muziknak. De valahogy ott is elfogyott a pénz, maradt a duma.
De mire kiértek, állítólag a kerítés is kolbászból lesz. Úgyhogy hajrá, titeket még a határon sem tartóztatnak fel!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ti kamuztok, 2018.03.04 14:03

@lomb: "Köszönjük kedves felajánlkozásodat kedves Gerő gyerek, de ebből - és belőled, valamint a mögötted lévőkből - NEM kérünk!"

Te öreg, majd mag fogod látni, mint vásárhelyen, hogy a jelentős többség belőletek nem kér! A szélkakas ideológia váltogató tolvaj qurmányod, a ti segítségetekkel végképpen eljátszotta a becsületét, a 2300 titokban befogadott, és 20.000 pénzért beengedett "migráncs"-al, és már nem is beszélve a lenyúlt több ezer EU-s, és adófizetői milliárdról!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html