Új emlékérmék jelennek meg pénteken

Emlékérméket bocsát ki pénteken a Magyar Nemzeti Bank Harsányi János, a magyar származású közgazdasági Nobel-emlékdíjas tudós születésének 100. évfordulójára.
Csernátony Csaba, 2020. május 28. csütörtök, 12:21
Fotó: MNB

Az emlékérmék közül a 10 ezer forint névértékűek ezüstből, a 2 ezer forintosak pedig színesfémből készültek. Az érméket Pelcz Balázs szobrászművész tervezte.

Az MNB közleményéből kiderül, hogy Harsányi János 1920. május 29-én Budapesten született. Elsődleges kutatási területe a játékelmélet volt, a közgazdasági Nobel-emlékdíjat a nem teljes információs játékokkal kapcsolatos eredményeiért kapta 1994-ben John Forbes Nashsel és Reinhard Seltennel megosztva "A nemkooperatív játékok elméletében az egyensúlyelemzés terén végzett úttörő munkásságért".

A játékelmélet terén az első közgazdasági Nobel-emlékdíj az ő nevükhöz köthető. Harsányi János játékelméleti eredményei a közgazdaságtan egészére, és azon keresztül a mindennapi életre is hatással vannak mind a mai napig. A fegyverzetellenőrzési és leszerelési tárgyalásoktól kezdve, a frekvenciaaukciókig láthatjuk és tapasztalhatjuk hatását.

HOZZÁSZÓLÁSOK