A rendezvény már számos külföldi országban népszerű, például: Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Ausztriában, Olaszországban, Kínában, Szingapúrban. A szervező cég a DiningCity.com. Az Étterem Hét program keretében egy héten keresztül háromfogásos vacsora menüt fogyaszthatnak el a vendégek budapesti felsőkategóriás éttermekben, mindenhol egységesen 3.000 forintos áron, szervízdíjjal együtt.

Az Étterem Hét elsősorban azokat az érdeklődőket célozza meg, akik szeretnének kipróbálni egy számukra új, közép vagy felsőkategóriás éttermet kedvező áron. Az Étterem Hétre kizárólag az interneten lehet asztalt foglalni. A program számon tartja, hogy az adott étteremben melyik napon hány szabad hely áll még rendelkezésre. A vendég az étterem és dátum kiválasztása után visszaigazolást kap e-mailben a foglalás sikerességéről.

Az Étterem Hét ötlete eredetileg New York-ból származik, ahol a program olyannyira sikeres, hogy évente többször is megrendezik.

Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) tiszteletbeli elnöke korábban az MTI-nek elmondta: Magyarországon jelenleg 56.500 vendéglátóhely működik. Éves árbevételük mintegy 480 milliárd forintra tehető. Hozzátette ugyanakkor, hogy az úgynevezett top - azaz felsőkategóriás - éttermek száma Magyarországon még kevés, és ezek 90 százaléka is a fővárosban van.

Az Étterem Hét programban több mint 20 fővárosi étterem vesz részt.