Új lendületet kaphat a kerékpár-kölcsönzős projekt

A Budapesti Közlekedési Központhoz (BBK) kerülhet a közösségi kerékpáros közlekedés rendszerének (BuBi) projektje a Parking Kft.-től, és újraindulhat a megvalósítása - ha a képviselők elfogadják az erről szóló előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.
NAPI, 2011. június 17. péntek, 16:37
Fotó:

György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes pénteken közzétett javaslata arra irányul, hogy a projekt kerüljön át a BKK-hoz, illetve a főváros vállalja az uniós támogatású program önrészének biztosítását. Az európai közösség 900 millió forintot ad a megvalósításra - írta az MTI.

Az úgynevezett BuBi olyan alternatív közösségi közlekedési szolgáltatás lenne, amely lehetőséget biztosítana a kerékpáros közlekedésre azok számára, akik nem tudják a saját biciklijüket használni. Ennek lényege, hogy egymástól átlagosan 560 méter távolságra lévő 74 helyszínen összesen több mint ezer kerékpárt lehetne kölcsönözni. A kerékpárok leadása az automata gyűjtőállomásokon önkiszolgáló módon történhet bankkártya/hitelkártya, chipkártya, illetve mobiltelefon használatával.

Ezzel párhuzamosan a BKK egyéb, kerékpározást támogató fejlesztésekbe is belekezdett, ilyen a közterületi kerékpártámaszok létesítése, a közlekedési hálózat korrekciója, a belvárosi kerékpárútvonalak bővítése és a jelzőlámpás csomópontok közlekedési rendjének "kerékpárbarát" áthangolása.

HOZZÁSZÓLÁSOK