Új turizmus törvényt fogad el a parlament

A kormány felülvizsgálja a cafeteria juttatás szabályozását, mivel nem akarja, hogy az étel utalványokat a szupermarketekben váltsák be a felhasználók.
MTI-Eco, 2011. május 4. szerda, 10:20
Fotó:

Jelenleg államigazgatási egyeztetésen van a turizmus törvény koncepciója, ezt követi a társadalmi-szakmai vita, és legkésőbb a második félévben a parlament elfogadja az új törvényt - mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Magyar Szállodaszövetség budapesti turizmus fejlesztéséről rendezett konferenciáján. Nincs magyar turizmus Budapest nélkül, mivel a kereskedelmi szálláshelyek egyharmada itt található, a vendégéjszakák 60 százaléka, a szálláshely bevételnek pedig a 70 százaléka jut a fővárosra - tette hozzá az államtitkár.

A Széchenyi pihenőkártya júliusban kerül a piacra, és amíg az üdülési csekk jutaléka 6 százalék volt, addig a kártyánál ez csak 1,5 százalék lesz, a többi a szállodáknál marad - mondta Szatmáry. Fontos változás, hogy minden más szolgáltatás csak a szállással együtt vehető igénybe, így a szállodáknak le kell szerződniük az egyéb szolgáltatókkal.

A kormány felülvizsgálja a cafeteria juttatás szabályozását, mivel nem akarja, hogy az étel utalványokat a szupermarketekben váltsák be a felhasználók. A változás az éttermeknek lesz előnyös.

A főváros új statisztikai rendszert vezet be, amellyel pontosabban lesz mérhető a turizmus gazdaságbeli szerepe - mondta a konferencián Csomós Miklós főpolgármester-helyettes. A készülő változások közül kiemelte a kibővített Budapest kártyát és a városnéző buszok körüli "balkáni állapotok" megszüntetését. Szerinte a hajléktalanok és a koldusok utcai jelenlétének visszaszorítása segíti a turizmust is.

A főpolgármester-helyettes szorgalmazta az egységes Budapest marketing kialakítását, amelyet a Budapesti Turisztikai Desztinációs Menedzsment fog megteremteni. A változások között bejelentette, hogy a jövőben a Nemzeti Vágtát a Lázár testvérek rendezik.

HOZZÁSZÓLÁSOK