Az Európai Parlament és a Tanács a hitelintézetek és befektetési vállalkozások helyreállítását és szanálását célzó keretrendszer létrehozásáról szóló 2014/59/EU irányelve 2014. július 2. napján lépett hatályba. Magyarország az EU-tagok közül élen járt az uniós irányelv átültetetésében - az implementációs folyamat az uniós jogalkotással párhuzamosan zajlott - így 2014. július 4-én az Országgyűlés el is fogadta a pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőinek biztonságát erősítő intézményrendszer továbbfejlesztéséről szóló 2014. évi XXXVII. törvényt.

Az új jogszabályi környezet - a betétesek még erősebb védelme érdekében - fundamentálisan megváltoztatja a pénzügyi intézmények fizetésképtelenségének hatósági kezelését és a felszámolásra irányadó szabályokat. Ez a pénzügyi intézmények felszámolását végző PSFN Kft. esetében új szemléletet és megújult folyamatokat, átfogó szakmai fejlesztéseket igényelt.

Az MNB emiatt 2014. augusztus 28-án a PSFN Kft. megújítása érdekében új vezetőt nevezett ki Kászpári Anita személyében - adta hírül ma a jegybank. Kászpári Anita eddig az MNB főosztályvezetőjekent, korábban pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetőjeként dolgozott - a szerk.

A PSFB Kft. előző neve Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. volt. A társaságot még 1997-ben az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet alapította. Feladata alapításkor a a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások felszámolása volt.

Jelenleg a társaság több tevékenységet lát el. Egyrészt továbbra is a pénzügyi szervezetek felszámolását, végelszámolását, továbbá kockázati tőkealapok megszüntetését végzi. Másrészt az MNB törvény szerinti kirendelt felügyeleti biztosi tevékenységet is ellátja.