Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a térség országgyűlési képviselője, Balla Mihály (Fidesz) hétfőn jelezte a parlamentben: komoly nehézséget okoz a környékbelieknek, hogy zárva van az átkelő.

"Mivel ez a probléma a határ másik oldalán is felmerült, gyorsan megállapodtunk a szlovák kollégákkal, hogy ma hajnaltól újra biztosítjuk az ingázók számára az átjutás lehetőségét" - közölte a miniszter.

Az ORFK tájékoztatása szerint azok kelhetnek át, akiknek a határtól számított 30-30 kilométeres távolságon belül van bejelentett lakcíme, illetve munkahelye, valamint mezőgazdasági földterülete, anélkül kelhetnek át munkavégzés vagy mezőgazdasági tevékenység céljából, hogy 14 napra karanténba kellene vonulniuk.

Az ingázóknak lakcímkártyával és munkáltatói igazolással kell rendelkezniük, míg a mezőgazdasági munkát végzőknek a megművelt földterület tulajdonjogi vagy használati jogának igazolásával.

A határt még március 12-én zárta le először Szlovákia, majd egy héttel később Magyarország is hasonló intézkedés mellett döntött.

Szerdától az osztrák-magyar határszakasz valamennyi nyitva tartó határátkelőhelyét igénybe vehetik az ingázó dolgozók. Az osztrák és a magyar állampolgárok munkáltatói igazolás, illetve a megművelt földterület tulajdonjogának vagy használati jogának igazolása birtokában kilométerkorlátozás nélkül utazhatnak országaik között. A dolgozók mentesülnek a 14 napra előírt hatósági karantén, valamint a külföldiekre vonatkozó beléptetési tilalom alól.