Újabb kérdésekre várnak választ Orbánék

Szociális konzultációt indított útjára a kormányfő - ezt Orbán Viktor a Facebook közösségi portálon, videóüzenetben jelentette be. Közben a szociális párbeszéd fontosságát hangsúlyozták a munka ünnepe alkalmából a négy együtt ünneplő szakszervezet vezetői a városligeti majálison.
MTI-Eco, 2011. május 1. vasárnap, 17:46
Fotó:

Kézhez fognak kapni egy levelet, amely egy kérdőívet is tartalmaz és arra kérem önöket, ezt gondosan olvassák el, töltsék ki, és küldjék vissza - fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor az állampolgároknak küldött levelében 10 kérdést tesz fel, amelyek - mint mondta - a mindennapi életünk szempontjából a legfontosabbak. A kormányfő három kérdést idézett videóüzenetében a leveléből, ezek a munka világát, az oktatást érintették.

"Vannak, akik szerint be kell vezetni Magyarországon a védett kor intézményét, mert aki 55 éves elmúlt és elveszíti a munkáját, annak most alig van esélye újra elhelyezkedni. Mások azt mondják, hogy nincs szükség a védett kor bevezetésére. Ön mit gondol?" - idézte a kormányfő a levelét. Egy másik kérdésben azt veti fel, hogy vannak, akik azt javasolják, hogy az ország segély helyett inkább munkalehetőséggel segítse a munkanélkülieket, míg mások szerint a segélyezés elegendő megoldás a munkanélküliség problémájára.

Vannak, akik szerint az oktatás rendszerét úgy kell átszervezni, hogy az állam közpénzéből azokat a képzéseket támogassa elsősorban, amelyekkel valóban el is lehet helyezkedni, míg mások szerint az oktatást nem kell a gazdaság igényéhez igazítani - fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor emlékeztetett: nemrég egy alkotmányozási konzultációt indított útjára. A miniszterelnök megköszönte az akkori segítséget, mondván, a visszaérkezett válaszok alapján úgy érzi, igazán jó alaptörvényt sikerült alkotni, amely biztonságba helyezi minden magyar ember jövőjét.

A mostani kezdeményezésében olyan kérdéseket tesz fel a kormányfő, amely a mindennapi életünk szempontjából a legfontosabbak: "munka vagy segély; hogyan legyen több munkahely; mire tanítsák a gyermekeinket az iskolában; mi legyen a rezsivel; vagy hogyan és miképpen segélyezzük azokat, akik segítségre szorulnak".

A párbeszéd fontosságát hangsúlyozták a szakszervezetek
Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) közösen tartott fórumot, amelyen részt vett Andor László, az Európai Unió foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa is.
Andor László hangsúlyozta: az Európai Unió gazdaságilag jobban teljesítő tagállamaiban kivétel nélkül jellemző az erős és intézményesült szociális párbeszéd.

A munka ünnepe alkalmából a LIGA Szakszervezetek szimbolikusan "eltemette" a munkavállalói jogokat a budapesti Városligetben, egyben jelezték, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal a munka világát érintő tervezett változtatásokról.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a döntés felelősségét nem háríthatja át, a döntést a magyar parlament képviselőinek, a kormánynak, a miniszterelnöknek kell meghozni, de - hangsúlyozta - mindig van olyan szempont, olyan sajátos látószög, választói bölcsesség, amivel a döntéshozók nem feltétlenül rendelkeznek. Ezért sokat segítenek az állampolgárok, ha támogatják a döntéshozók munkáját azzal, hogy elmondják a véleményüket - hangsúlyozta a kormányfő, aki izgalmas és fontos kérdéseknek nevezte a levelében jelzett felvetéseket.

Május 1-jei videóüzenetében a kormányfő arról is beszélt, hogy ez a nap fontos ünnep, s talán azoknak a szívéhez áll a legközelebb, akik munkából élnek. Azoknak, akik korán kelnek, munkába sietnek, és hisznek abban, hogy becsületes munkáért becsületes bért kaphatnak, és ennek segítségével tarthatják fenn a családjukat, nevelhetik sikeresen és sikeres emberré gyermekeiket. Hozzátette: a nyugdíjasokról sem szabad megfeledkezni, mivel a nyugdíjukat nem ajándékba kapják, hanem az munkájuk jól megérdemelt gyümölcse.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

levai jozsef, 2011.05.02 02:08

@megalodon:a svajci frank atomeros.a svajci export szarnyal.
telefonalj simor elvtarsnak,hogy vigye le az alapkamatot,hogy gyenguljon a forint.mashogy hogyan gyengitened?
ha gyengul a forint az inflacio lesz magas.azonnal beindul az mszp siras miatta.stb...
mi lesz a devizasokkal?gyengulo forintnal?
egyebkent en is gyengitenem,ha tudnam,csak nem tudom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.01 18:59

Ha müködne a gazdaság, akkor nem is kéne ilyen kérdéseket feltenni, vagyis már vagy ezer éve itt van a kutya elásva és nem máshol...a gazdaság meg akkor müködik ha nő az export (mert a belföldi piacot nem lehet élénkiteni a költségvetés nyavalyás állapota miatt - ezen bukott volna meg Matolcsy egy normális országban már rögtön az elején, ehelyett most az ellenkezőjét csinálja annak amit meghirdetett ).

Vagyis gyengíteni kell a forintot, de iziben.. ezt csinálják a dollárral és az euroval is.... ugyanis túl drága a magyar termék, nem lehet eladni ( lengyel,szlovák stb olcsóbb..)
akkor megéri itt termeltetni..(azaz beruházni )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html