Újabb kiábrándító adat érkezett a magyar gazdaságról

A szokásos év eleji kevés munkalehetőség miatt tovább nőtt a munkanélküliség, így több mint félmillió állástalant talált a KSH márciusban is. A ráta pedig három év után újra elérte a 11,8 százalékot.
NAPI, 2013. április 26. péntek, 09:00
Fotó: Napi.hu

Az év elején megszokott − alapvetően a kifutó közfoglalkoztatásnak és más szezonális hatásoknak köszönhetően −, hogy nő a munkanélküliségi ráta, ám ennek üteme kissé nagyobb az előző évieknél. Idén az első negyedévben átlagosan ugyanis a KSH mai közlése szerint a 15−74 évesek körében 11,8 százalékra nőtt a ráta, ez egy hónap alatt 0,2 százalékpontos emelkedés, továbbá ez a szint 0,1 százalékponttal nagyobb az egy évvel korábbival, illetve 0,2 százalékponttal nagyobb a két évvel korábbinál.

Az idei harmadik hónapban − az előző havi 15,5 ezres emelkedés után − újabb 6,8 ezerrel nőtt, így már 508,7 ezer főre ugrott az állástalanok száma, míg a foglalkoztatottaké alig 0,5 ezerrel nőtt. Az utóbbi egy évben csupán 26,4 ezer fővel lett több foglalkoztatott, míg állástalanból 4,6 ezerrel talált többet a KSH.

Az NGM szerint minden rendben
A KSH ma reggeli közleménye szerint tovább növekedett a foglalkoztatottak összlétszáma az előző év azonos időszakához képest. A 15-74 év közötti foglalkoztatottak száma 3 millió 818 ezer főre emelkedett, így a foglalkoztatási ráta 50 százalékra nőtt. A 2013. január - márciusi időszakban a 15-64 évesek körében a foglalkoztatottak száma az egy évvel ezelőtti 3 millió 756 ezerről 3 millió 787 ezerre, azaz 31 ezer fővel bővült - olvasható az NGM közleményéban.

E három hónapban a 15-74 éves munkanélküli férfiak létszáma 289,2 ezer fő volt, 10,7 ezer fő­­vel több az egy évvel korábbinál, munkanélküliségi rátájuk 0,4 százalékponttal, 12,4 százalékra emelkedett. A munkanélküli nők száma 219,5 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 11,0 százalék volt, ami 0,4 szá­za­lék­ponttal ala­cso­­­nyabb az előző év azonos időszakinál. (A változások a mintavételi hibahatáron belül maradtak.)

A munkanélküliek 18,1 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves kor­osz­tály­ból ke­rült ki. E korcsoport 30,5 százalékos munkanélküliségi rátája már 2,7 százalékponttal magasabb a tavalyinál - a fiatal nők és férfiak munkanélkülisége egyaránt nőtt. A 25-54 évesek, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 10,8 százalékos volt, egy év alatt alig változott. Az 55-64 évesek mutatója 1,4 szá­zalék­pont­tal, 7,8 százalékra csökkent. A munkanélküliek 44,7 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos idő­­­­­­tartama 15,8 hónap volt.

Piaci vélemények szerint a következő hónapokban is csak minimális javulás várható és a következő egy-két évben valószínűleg marad a 11-11,5 százalék körüli munkanélküliségi ráta. Az aktívak száma a következő hónapokban is nőhet a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2013.04.27 10:25

@Proszto:

tudod, itt is, mint mindenhol, tetten érhető az, amia nyomorba, szenvedésbe,a lecsúszásba viszi ezt az országot..minden át van politizálva, megszünt a szakpolitka, a hozzáértés..kontraszelektált emberek hada dolgozik olyan ügyeken, amihez lövése sincs..
mi meg ott tartunk, ahol 14-18 éve, marjuk egymást, s azon is képesek vagyunk vitatkozni, hogy a fű bal-, vagy jobboldali..

(erre 2004-ben derült fény, látod, ez előtte nekem sosem jutott volna eszembe, de sokan vevők erre..fájdalmasan leegyszerűsített, lebutított minden..és akkor csodálkozunk, hogy csúszunk lefelé a lejtőn, a többieknek lassan integetni sem tudunk hátulról)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2013.04.27 10:17

@obsi: gondolod??
ezt nem én írtam, hanem Ugró Miklós az MNO-ban

"Ahol demokrácia van, meg jólét, ott egy párt is bőven elegendő, a pártosodás ? miként 1989-ben is ? a bomlás biztos jele."

erre csak azt tudom kérdez, mi vaan?? ezt nem Belorusziában írják, ha nem ma, Mo-on..
vissza akarják állítani a "kommunizmust" (ami sosem volt:)??
"centrális erőtér"..hja..
na ez jelenti az egypártrendszert, ha érted a szavakat..

nem, a jogállam jogállamot jelent, európai értelemben, nem mondjuk alsó-ázsiaiban..

(pl. nem hozunk rendszeresen folyamatban lévő ügyekben visszamenőleges hatályú trv-eket, ha nem tetszik a kimenetele, de sorolhatnám...de ezeknek a hatása oldasemleges, mindenkit elérhet a hatása)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2013.04.27 10:04

@obsi:

ne haragudj, de erre a sok, értelmetlen, mérhetetlenül demagóg, lebutított, nem kis túlzással, gondolatsorra, ostoba propagandasémákra hadd ne reagáljak..
nincs mire
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2013.04.27 10:00

@obsi:

nem a munka billog (nem ilyet írtam), hanem a közmunka..szegregál, abból meg sosem lesz integráció..ahhoz, hogy 'rendes' munkát kapjanak, tudjanak kapni pedig az szügségeltetne..ez pedig hosszabb, macerásabb folyamat, amihez nem ártana vmilyen nemzeti egyetértés, támogatás sem (ez sincs meg)

én nem vetem el teljesen a közmunkát, legitim lehet bizonyos mértékben, de mint végső megoldást, nem tartom használhatónak, ráadásul igen drága..

írtam már, ennél összeszettebb a probléma, nyilván komplex program kéne..de ehhez a szakma bevonása sem ártana, nem pedig néhány bp-i irodai ötlet..a hozzá nem értőktől
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.04.26 15:20

@obsi: "mint a kommunizmus volt: egypárti, diktatórikus rezsimet ahol csak a szélsőliberálisoknak van beleszólás mindenben"

:)))

azt hiszem, hogy neked a agyadra mentek a liberálisok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html