Az önkormányzatok általában nem dúskálnak a forrásokban, a kiadások jó része - a lakossági fogyasztókhoz hasonlóan - az energiabeszerzéshez kapcsolódik. A magyarországi helyhatóságok áramfogyasztása az elmúlt öt évben 14 százalékkal csökkent, azonban az erre fordított kiadások 32 százalékkal nőttek; míg a földgáznál a fogyasztás 18 százalékos mérséklődését regisztrálták, a kapcsolódó költések 43 százalékkal lettek magasabbak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése szerint.

A Belügyminisztérium (BM) nem rendelkezik speciális felmérésen vagy egyéb adatszolgáltatáson alapuló információkkal az önkormányzatok rendszeres energia-, és közműrezsi fizetőképességére vonatkozóan - tudtuk meg a tárca sajtóosztályától. Az önkormányzatok méretétől, típusától, gazdasági színvonalától, a pénzügyi gazdálkodás felelősségétől függően merülhetnek fel fizetőképességgel kapcsolatos problémák, így többek között például a közműrezsi fizetéssel kapcsolatos fizetési nehézségek is.

Lehetnek még gondok

Az esztergomi közvilágítás kikapcsolását illetően teljes mértékben egyedi esetről beszélhetünk - állította a BM, amely szerint az esztergomi eset kapcsán a szolgáltató és az önkormányzat között kialakult gazdasági jellegű vitára vezethető vissza a szolgáltató lépése.

Emlékezetes, Esztergom egy részén november végén nem kapcsolták be a közvilágítást, miután az előző önkormányzati vezetés megközelítőleg 80 millió forint adósságot hagyott maga után a közvilágítást szolgáltató társaság irányában. A problémát az önkormányzat és a Tivi Kft. megállapodásával rendezték.

A BM szerint sem lehet pontos, egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy milyen nagyságrendű problémáról van szó, és hogy várható-e hasonló esetek előfordulása a jövőben. A tárcának nem áll rendelkezésére olyan felmérés, vagy információhalmaz, mely alapján prognosztizálni lehetne hasonló jellegű problémák felmerülésének gyakoriságát vagy nagyságrendjét. Egyes önkormányzatok folyamatosan fennálló likviditási nehézségeit tekintve azonban elképzelhető, hogy a jövőben is felmerülhetnek energiarezsi fizetési gondok - vélik a minisztériumnál.

Ennek érdekében 2011-ben több, mint 31 milliárd forint áll majd rendelkezésre az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok fizetőképességének javítására.

Jó ügyfelek, de ..

Az önkormányzatok jó ügyfelek, ezt jelzi az is, hogy a társaság kiemelten foglalkozik ezzel a fogyasztói körrel, külön ügyfélszolgálatot fönntartva számukra - mondta el a Napi Gazdaság Online-nak Kutas István, az E.On Hungária Zrt. médiakapcsolati és PR vezetője. Mindazonáltal az utóbbi időben már itt is fizetőképességi problémák mutatkoztak, az önkormányzatoknál és háttérintézményeiknél milliárdos nagyságrendű tartozások halmozódtak föl. Ezzel együtt az önkormányzatok jobb adósoknak számítanak mint az üzleti szférát képviselő ügyfelek, miután végül mindenképpen fizetnek - fűzte hozzá Kutas István.

Az önkormányzatok egy-két kivétellel nem tartoznak a villanyszámlával, ennek ellenére az energiatudatosság szintje alacsony, ezért elkél a tanácsadás és az adósságmenedzsment - közölte Boross Norbert, az Elmű-Émász-csoport kommunikációs igazgatója. Az esztergomihoz hasonló problémáról nincs tudomása a vezetőnek, a közvilágítással és annak finanszírozásával kapcsolatos gondok öt-hat éve sokkal gyakoribbak voltak szavai szerint. A közvilágítás önkormányzati feladat, azonban bárkit megbízhat az üzemeltetéssel, amelynek piacán számos vállalkozás tevékenykedik. Néhány éve még több kérészéletű cég volt jelen a piacon, azonban az utóbbi időben letisztult a szegmens - mondta Boross.

Az önkormányzatokkal a távhőszolgáltatóknak is jóval kevesebb problémája van, mint a cégekkel, ahol továbbra is viszonylag magas a tartozások aránya. A lakossági fizetési képesség pedig a javulás jeleit mutatja a 2009-es mélyponthoz képest, legalább is a fővárosban - tudtuk meg. Igaz, ebben nagy szerepe van annak a ténynek, hogy a távhőszámla 2007-2008 óta gyakorlatilag nominálisan sem emelkedett, részben az áfacsökkentés, az energiaköltségek, valamint az idei évben bevezetett áremelési moratórium hatására.