Újabb megszorításokat jelentett be Matolcsy - felére csökken a szakirányok száma

A valódi munkaerő-piaci igényekre kell építeni a szakképzésben, ezért a felére, 77-re, csökken a választható szakirányok száma - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának keddi budapesti ülésén.
MTI, 2012. október 30. kedd, 14:18
Fotó: Napi.hu

A tárcavezető azt mondta, korábban "nagyon sok olyan apró" szakterület volt az országos képzési jegyzékben, amire a valóságban nem volt szükség. Hangsúlyozta: minden szakközépiskolát elvégző diáknak kötelező lesz szakmai érettségi vizsgát tennie, és a szerződéses rendszer alapján olyan cégnél kell tanulniuk, ahol látják, milyen munkát végeznek majd.

Matolcsy György úgy fogalmazott: "a tanárok több, mint megérdemlik a több fizetést", jövő év közepe táján pedig kiderül, hogyan áll a 2013-as költségvetés. Mint mondta, ha a gazdaságpolitika "hozza a 3 százalék alatti deficitet" - s erről a kormány meg van győződve - visszatérhetnek az eredeti tervhez, miszerint már szeptember 1-jétől megadják a béremelést a tanároknak.

Szólt arról is, hogy megyénként 10-10 szakmát magába foglaló ösztöndíjrendszert alakítanak ki a helyi hiányszakmákból, majd 2013 végétől egységes pályaorientációs és pályakövetési rendszert vezetnek be, melynek keretében a fiatalok tájékozódhatnak arról, hogy szakmájuknak milyen jövője van. A szakképzési rendszer egyszerűsödött, a vállalatok havonta megkapják az állami hozzájárulást képzési költségeikre, a jogosulatlan elszámolásokat pedig kiszűrik - jegyezte meg.

Emlékeztetett arra: az európai szakmunkás olimpián "hihetetlenül jól szerepelt a magyar csapat", a 23 országból az éremtáblázaton a 6. helyen végzett. Felhívta a figyelmet arra: többek között a szakképzésnek köszönhető, hogy növekedett az ország foglalkoztatása az elmúlt két és fél évben. Ma Magyarországon 80 ezerrel többen dolgoznak, mint egy éve, és 160 ezerrel többen, mint a kormányváltáskor, a munka- és termelésalapú társadalomnak pedig az "igazi gerince" a szakképzés - állapította meg Matolcsy György.

Megemlítette, hogy először az unió 65 százalékos, majd a 75 százalék körüli angolszász, végül az ennél is magasabb távol-keleti szintre szeretnék emelni a magyarországi foglalkoztatási rátát, s ha ezt elérik, akkor meglátása szerint a gazdasági mutatók is javulnak majd. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: szeretnék elérni, hogy a felnőttek akár két év alatt is letehessék érettségi vizsgájukat. Annak a véleményének is hangot adott, hogy egyre többen fogják igénybe venni a minden állampolgárnak ingyenesen járó első OKJ-képzést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2012.10.30 18:47

@Enoland: Olyan embereket kell képezni ,akiknek munkájuk is lesz !!

Az szdsz oktatáspolitikája számolta fel az igazi szakképzést ,mert ők mindenkiből diplomást akartak csinálni!!...ennyi diplomás nem kell ,főleg ennyi középszerű!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2012.10.30 18:45

@Enoland: ..tévedés !! 12%-kal nőtt az szja bevétel!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Enoland, 2012.10.30 15:53

Az elmúlt egy évben folyamatosan alátesznek a hazai szakképzésnek. Az érettségi után egy és két éves tanfolyamokat sorra szüntetik meg. Jövőre mi is egyetlen osztályt indíthatunk, csak el. A jobb éveinkben 3 teljes osztályt is összetudtunk szedni a környék iskoláiból, és tavaly is nagy volt a jelentkezők száma. Ráadásnak a diákjaink jelentős része el is tudott helyezkedni, nem holmi alibi képzéseket indítunk, ha nem keresett rendszergazdai, gazdasági informatika és pénzügyi képzéseket. Ugyan így csökkent, már az idén a környéken lévő vendéglátós szakiskola, érettségire építő képzéseinek száma. Összesen 300 gyerekre fog 75-80 helynyi képzés jutni a járásban (vagy miben.), és ebben nincsenek benne azok akik szakiskolai végzettség után vagy közben érettségiztek. Velük a létszám, még 50-100 fővel nő. A gyerekeknek legalább fele a környéken szeretne felsőfokú képzésbe részt venni, de kénytelen lesznek majd Pestre feljárkálni. Ezen felül az is betett a szakképzésnek, hogy a finanszírozási korhatárt levitték 23 évről, 21-re. Aki esetleg kicsúszott az egyetemről, az már könyöröghet a munkaügyi központban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.10.30 15:29

80.000-rel többen dolgoznak, de ebből 200.000 közmunkás... szóval végül is kevesebb az adóbevétel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html