Újabb ökopark épül az országban

Lerakták a karcagi ipari park ökoparkjának, valamint hűtőgép- és elektronikaihulladék-hasznosító üzemének alapkövét pénteken.
MTI, 2012. június 29. péntek, 19:37
Fotó: Napi.hu

Az ünnepségen a vidékfejlesztési miniszter kiemelt feladatnak nevezte a zöldgazdaság fejlesztését. Fazekas Sándor hangsúlyozta: az elektronikai hulladékok hasznosításával nyerhető értékes nyersanyagokra szüksége van Magyarországnak a jövő ipari és technológiai beruházásainak megvalósításához.

A hulladékhasznosító üzem a befektetők szándékai szerint egy év alatt, mintegy 3,5 milliárd forintból készül el, és 160-180 új munkahelyet teremt majd a térségben - mondta Fazekas Sándor. A létesítmény Magyarország összes használaton kívüli hűtőgépének szétszerelésére alkalmas lesz, az elektronikai hulladékoknak pedig közel felét dolgozhatják fel itt. Megjegyezte: további, hasonló profilú beruházásokról is szó van, amelyekkel újabb milliárdok érkezhetnek Karcagra, 600-800 embernek biztosítva állást.

Az eseményen Varga Mihály tárca nélküli miniszter hangoztatta: a most indulóhoz hasonló beruházások viszik közelebb Magyarországot a felemelkedéshez és a munka alapú gazdasághoz, amely nélkül nem tud kikerülni az adósságcsapdából, és felzárkózni Európa fejlett államaihoz. Nem csupán Karcag, de az egész régió megtartóképessége szempontjából nélkülözhetetlenek az új munkahelyek - mondta.

Székely István, a helyi ipari park fejlesztéséért felelős cégcsoport ügyvezetője elmondta: a Karcagi Ipari Park Kft. 2011 októberében vásárolta meg az önkormányzattól a karcagi ipari park északi részét, amelynek infrastruktúrafejlesztésére 226 millió forintot fordítanak, ehhez 113 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek. A tervek szerint még a nyár folyamán további 60 hektárral bővülhet a jelenleg 43 hektáros terület.

HOZZÁSZÓLÁSOK