Újabb pofont kaphat Magyarország

Alapesetben arra számít a Fitch Ratings, hogy a magyar kormány meghozza a szükséges döntéseket a GDP 3 százaléka alatti idei áht-hiány érdekében, de fennáll a veszélye, hogy Brüsszel fenntartja az edp-eljárást − mondta a Napi Gazdaságnak Matteo Napolitano, a hitelminősítő Magyarországért felelős szakembere. A növekedéshez nem jegybanki program, hanem reformok és kiszámítható üzleti környezet kellenének.
Beke Károly, 2013. május 14. kedd, 07:12
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

− A magyar kormány több eszközt bevet a gazdasági növekedés élénkítése érdekében. Sikerülhet rövid távon beindítani a gazdaság motorját?

− Jelenleg úgy látjuk, hogy 2013-ban nem várható GDP-növekedés, majd 2014-ben 1,5 százalékos bővüléssel számolunk. Rövid távon nem sokat tehet a kormány a növekedés érdekében, hiszen tovább kell csökkentenie az államháztartás hiányát, hogy Magyarország kikerülhessen az EU túlzottdeficit-eljárása (edp) alól. Emellett a  fő exportpartnerek bizonytalan kilábalási kilátásai is nehezítik a növekedést. Hosszabb távon a kormány strukturális reformokkal és a vállalatok működési környezetének javításával segíthetne sokat.

− A reformok fontosságát áprilisban publikált elemzésükben is kiemelték. Látnak ebből a szempontból pozitív folyamatokat Magyarországon?

− Az előző években a magyar kormány által publikált Széll Kálmán terv és annak frissített változatai nagyrészt az általunk is szükségesnek vélt strukturális reformokat tartalmazták. A jövő évi országgyűlési választások közeledtével azonban talán lassul e reformelképzelések megvalósítása.

Karrierív
Matteo Napolitano korábban az Economic Intelligence Unit (EIU) vezető közgazdásza volt, előtte pedig a londoni Decision Economics feltörekvő piacokért felelős pozíciójában dolgozott. Tanulmányait Londonban, Rómában és Tel-Avivban végezte. Saját bevallása szerint hét országban élt eddig, az ezekben szerzett élettapasztalatokat próbálja tanulmányai alatt elsajátított elemzőképességével párosítani munkájában. Az angol mellett olaszul és franciául anyanyelvi szinten beszél, szlovákul pedig alapszinten. Napolitano 2011 augusztusa óta dolgozik a Fitchnél, Magyarország mellett Lengyelország, Románia és más kelet-közép-európai országok tartoznak hozzá.

− Mi lenne a legfontosabb reform Magyarország számára?

− Ezt a kormánynak kell eldöntenie.

− Az utóbbi hetekben az MNB is a növekedésösztönzés mellé állt növekedési hitelprogramjával. Mekkora hatása lehet a tervbe vett intézkedéseknek?

− Véleményem szerint a jegybanki programnak csak minimális hatása lesz a beruházásokra, ugyanakkor a pontos növekedési hatások egyelőre nagyon bizonytalanok a gyenge hitelkínálat és -kereslet miatt.

− A magyar kormány egyik fő célja az adósság csökkentése, ráadásul sok elemző szerint a gazdaságpolitika is sokkal kevésbé unortodox, mint az elmúlt években. Mikor értékelhetik a hitelminősítők ezeket a pozitív irányú változásokat?

− A Fitch Ratings részéről ezzel kapcsolatban továbbra is a 2012 decemberében kiadott közleményünk megállapításai érvényesek. Akkor felsoroltuk, mire lenne szükség ahhoz, hogy javulhasson Magyarország besorolása. Elsőként a további sikeres fiskális konszolidációt említettük, mely az adósság gyorsabb leépítéséhez vezethet, emellett az adósságszerkezet pozitív változására is szükség lenne, tovább kellene csökkenteni a devizában fennálló tartozás arányát. A második feltétel az, hogy az általunk vártnál gyorsabban javuljon Magyarország külső pozíciója, erősödjön a gazdasági kilábalás és javuljanak az ország középtávú növekedési kilátásai. Az utolsó pedig az, hogy javítani kellene az üzleti környezetet és nagyobb stabilitásra lenne szükség a gazdaságpolitikában.

A Fitch látja a legpozitívabban Magyarországot
Magyarország 2012 januárja óta BB+ minősítéssel rendelkezik a Fitch Ratings szakembereinél, ezzel a brit cég volt az utolsó a három nagy hitelminősítő közül, amely bóvliba, azaz a befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolta a magyar devizaadósságot. Csaknem egy évig a kilátás is negatív volt, majd ezt javították tavaly decemberben stabilra. Ezzel a Fitchnél áll Magyarország a legjobban, hiszen a Standard & Poor's két fokozattal sorolja a befektetésre ajánlott kategória alá, míg a Moody'snál egy fokozattal van a bóvliban, negatív kilátással. Tavaly karácsony előtt a Fitch az államadósság csökkenésével és a költségvetés pozitív folyamataival indokolta a stabil kilátást.

− Mikor tervezi a Fitch, hogy felülvizsgálja Magyarország besorolását?

− A következő felülvizsgálat 2013-ban aktuális.

− Mi a véleménye a magyar költségvetési folyamatokról? Sikerül-e a GDP 3 százaléka alá szorítani a deficitet és kikerülni az uniós edp-eljárás alól?

− Az Európai Bizottság május elején publikált tavaszi előrejelzése alapján Magyarországnak további intézkedéseket kell hoznia annak érdekében, hogy megszabaduljon a brüsszeli eljárástól. Alapfeltevésünk továbbra is az, hogy a kormány meghozza majd ezeket a döntéseket, de fennáll a veszélye, hogy marad az eljárás az országgal szemben (az interjú még Varga Mihály múlt pénteki bejelentései előtt készült − a szerk.).

− Melyek a legfontosabb kihívások a magyar gazdaság és a kormány előtt?

− Egyrészt lehetséges, hogy az eurózóna kilábalása a vártnál később érkezik vagy gyengébb lesz a korábban vártnál. Másrészt pedig Magyarországon a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága tovább veszélyezteti a befektetői hangulatot és késlelteti a belső kereslet magára találását, ezen keresztül pedig rontja a hosszú távú növekedési kilátásokat.


Napi Gazdaság
Még nem múlt el a további leminősítés veszélye
Miközben sokak szerint a magyar gazdaság fundamentumai már felminősítést indokolnának, a Napi Gazdaság által megkérdezett londoni elemzők szerint nem ennyire egyértelmű a helyzet.

A jelenlegi környezetben a három nagy hitelminősítő értékelései nagyjából helytállók, ami nagyrészt a magyar gazdaságpolitika puhulásának köszönhető − véli Peter Attard Montalto, a Nomura londoni elemzője. A Napi Gazdaság kérdésére a szakember úgy vélte: a legnagyobb kockázat Magyarország számára az, hogy a jegybank által indított növekedési hitelprogram nem lesz sikeres, így a korábban veszélyesnek ítélt unortodox eszközökhöz kell majd nyúlni a monetáris politikában. Emiatt szerinte továbbra is fennáll a további leminősítés veszélye. Rövid távon azonban a tavalyi alacsony költségvetési hiány és Varga Mihály minisztersége enyhítik a feszültségeket, így nem indokolt a változás a magyar besorolásban − véli a szakértő. Montalto szerint hosszabb távon Magyarország csak akkor számíthat esetleges felminősítésekre, ha sikerül beindítani a növekedést és eloszlatni a befektetők kételyeit a gazdaságpolitika kiszámíthatóságával kapcsolatban.

Fundamentálisan nem indokolt Magyarország további leminősítése a három nagy hitelminősítő valamelyikétől. A folyó fizetési mérleg stabil többlete és a 2012-es költségvetés vártnál jobb alakulása lehetővé teheti, hogy a Moody's és a Standard & Poor's stabilra javítsa a magyar adósosztályzat kilátásait − mondta lapunknak Raffaella Tenconi, a Bank of America-Merrill Lynch szakértője. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ezek a lépések nem várhatók azonnal, mivel a hitelminősítők fokozottan figyelemmel kísérik a 2014-es parlamenti választások előtti költségvetési folyamatokat, és kiemelten kíváncsiak arra, sikerül-e visszatérni idén a növekedés útjára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kajan, 2013.05.14 13:58

@gewinner62:

"minden ország elsődleges értékmérője az ingatlanpiaca"

Szerinted.
Szerintem pedig a GDP, államadósság.

A kutyának pedig a velős csont...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.05.14 12:59

bissone, 2013. május 14., kedd 12:27

" sokszor olvastam ugyanezt szorol szora "

Éppen ezt próbáltam kivilágosítani Neked:

Legalább százszor elmondta az EU Obánnak, hogy csak azért mert a hiánycélt tartja, nem lesz fenntartható a gazdaság.

Látszólag egyikőtök sem érti, pedig ez a cikk is ugyanezt mondja szorul szóra:

Nem fogják megszüntetni a túlzott deficit eljárást velünk szemben, mert a 10 feltételből egyet teljesítettünk csak.

Ezért írom újra és újra: ne lepődjetek meg nagyon, amikor bejelentik..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya2, 2013.05.14 12:55

@laci59: Akkor miért kellett a Varga-csomag? Netán már nincs abból a 300 mrd-ből semmi áthúzódó? Vagy rosszul tervezték az idei költségvetést?

- 283,4 HUF/EUR még nem volt idén
- pénztárgépek cseréje kérdéses
- útdíjbevételek dolga kérdéses
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyuggerbarat, 2013.05.14 12:27

Ugyan, Mo-n a cigánytanáccsal meg a 3 millió nyugerrel állja a pofonokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bissone, 2013.05.14 12:27

@coni:
Ezt masoltad valahonnan vagy sajat kutfobol nyomtad.
Mar csak azert mert sokszor olvastam ugyanezt szorol szora.

Ha az elso akkor ez mar uncsi ha utobbi akkor jo nebulo vagy szakikam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html