Újabb rossz hír a kisgyerekes családoknak

Egyelőre nem számíthatnak a kismamák arra, hogy jelentősen bővül uniós pénzből a családi napközik hálózata. Az NFÜ ugyanis meghosszabbította a vonatkozó pályázat beadási időszakát, ugyanakkor módosított a pályázati feltételeken is. Cégek is pályázhatnak vállalati "magánbölcsi" létrehozására, ám e csoport részéről egyelőre nagy az érdektelenség.
Lajkó Éva, 2012. június 30. szombat, 13:34
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékesei sem tudták, hogy az NFÜ módosította a családi napközik létesítésére, rugalmas munkavégzést támogató megoldásokra kiírt TÁMOP pályázatok határidejét, amivel egyidejűleg némileg a feltételek és a kitöltőprogram is módosult. A módosítás azt jelenti, hogy a pályázatíróknak újra kell írni pályázatukat és a projektek elbírálása, indulása is jelentősen csúszni fog.

Trubjanszky Csilla (Csodacsalád Egyesület) szerint nagy az érdeklődés a családi napközik uniós pályázat segítségével történő indítására. A vállalati családi napközikért viszont egyelőre nem tolonganak a cégek, talán az is visszariasztja őket, hogy csak a dolgozók gyerekeivel tölthetik fel a létszámot a kiírás szerint (méghozzá 3 év alattiakkal, óvodáskorúak csak óvodába járhatnak az új szabályozás szerint), a normatíva elszámolása pedig rendkívül kedvezőtlen rendszer szerint történik. Uniós pályázaton kívül létesült új családi napközi ugyanakkor egyáltalán nem kaphat normatívát, az egyesület munkatársai pedig egyelőre a meglévőkre szánt normatíva összegét sem találják a jövő évi költségvetés tervezetében - remélik, ennek ellenére ezek és az uniós pénzből létesülő újak is megkapják majd.

Pluszpontot érhet a pályázatnál, ha a pályázó a helyi önkormányzattal köt megállapodást (ma is van ilyenre példa, Kőbányán a bölcsődei férőhelyeket ilyen partnerségekkel bővítették),  de a helyhatóságok helyzete is bizonytalan. A Csodacsalád Egyesület által ismert egyik pályázót felvilágosítottak a pályázatírók, hogy a pluszpontokért határidőt és összegeket tartalmazó szerződést kell kötniük az önkormányzattal, 5 évre. Ha ez idő alatt az önkormányzat bármi miatt visszavonja a támogatást, az a pályázat szempontjából szerződésszegésnek minősül, és vissza kell fizetni a pályázott pénzt.

.

Németországban ez is egyszerűbb?
Az egyesület egy külföldön élő kapcsolata szerint Németországban minden sokkal egyszerűbb. A katolikus egyház működteti az otthon lévő anyák kiképzését, helyszínként megfelelő egy "normál" családi otthon, feltétel még, hogy a családi napközit működtető anya hajlandó legyen a saját gyerekeinél kisebbeket otthonába vállalni. Nincsenek különleges előírások, nem kötelező a vállalkozói vagy alapítványi státusz, nincsenek költséges engedélyeztetési eljárások, legfeljebb kisebb módosításokat kérnek, például gyerekrácsot a lépcsők elé, a balesetveszély ellen. A beszámoló szerint az étkeztetésre is kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak - Magyarországon jóformán csak rendelni tudják a családi napközit működtetők az ételt, mivel a "házi" főzésnek teljesíthetetlenül bonyolult feltételei vannak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oreghalasz, 2012.07.01 15:54

Majd a nyugdíjban megtérűl minden annak aki megéli. Ennyi hülyét mint a Magyar parlamentnek nevezett cirkuszban senki nem látott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html